Svemir

NASA razvija tiši supersonični avion za komercijalne operacije

NASA razvija tiši supersonični avion za komercijalne operacije
Foto: Twitter / Printscreen | NASA razvija tiši supersonični avion za komercijalne operacije

VAŠINGTON - Američka svemirska agencija NASA bliži se rješenju koje bi moglo pomoći u ukidanju zabrane svih civilnih supersoničnih aviona iznad kopna u SAD.

Misija NASA nazvana "Quest" ima za cilj da razvije tiši supersonični avion za komercijalne operacije, koji se bliži svojoj finalnoj razvojnoj fazi, a rezultati će biti proslijeđeni regulatorima koji će razmotriti naređenje o zabrani.

"To je pravilo kojeg mnogi danas nisu svjesni, ali ono je u fokusu onoga na čemu radi naša misija 'Quest' koja razvija tihi supersonični avion X-59", izjavio je Piter Koen, menadžer za integraciju misije, objavio je portal "Interestingengineering".

Avion X-59 je dizajniran da leti brzinom od 1.4 Maha, ali s tišim eksplozijama, a agencija je u decembru prošle godine završila integraciju svog motora dugog gotovo četiri metra koji stvara gotovo 10 tona potiska koji je proizvela kompanija General Electric Aviation.

Ove informacije dolaze nakon što je 27. aprila obilježena 50. godišnjica savezne naredbe koja je zabranila svim avionima koji nisu vojni da lete brže od brzine zvuka te da izvode komercijalne operacije. Zabrana je uvedena nakon što su se ljudi žalili na preveliku buku i vibracije, posebno u gradovima, a koje su uzrokovane nadzvučnim udarom koji se dogodi kad supersonični avion probije zvučnu barijeru.

NASA-ina misija "Quest" je na putu da dokaže da nova tehnologija funkcioniše te namjerava da obavi javne ankete kako bi se promijenila percepcija o supersoničnim avionima. Agencija želi da riješi i problem buke na aerodromima, emisiju gasova i uticaj na klimu kako bi misija postala stvarnost, prenosi "RTV".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije