Svemir

NASA rover našao "vrata" na Marsu

NASA rover našao "vrata" na Marsu
Foto: BrunoAlbino/Pixabay | NASA rover našao "vrata" na Marsu
N.N.

NASA rover "Kjuriositi" snimio je veoma zanimljiv prizor na Marsu prošle nedjelje - pravilnu pravougaonu pukotinu u stijenama, koja neodoljivo podsjeća na vrata ili ulaz koji vodi u podzemlje.

Prizor je snimljen prošle nedjelje dok se rover penjao na planinu Šarp. Uprkos tome što ovakva fotografija budi maštu mnogima, posebno teoretičarima zavjera, navodna "vrata" nisu ulaz u podzemni vanzemaljski svijet.

"Prirodni fenomen je u pitanju. Prostor između dvije pukotine u stijeni. 'Kjuriositi' već neko vrijeme prolazi kroz područje koje se formiralo od drevnih pješčanih dina", kaže naučnik iz "Mars Science Laboratory" Ašvin Vasavada za Gizmodo.

Objasnio je da su frakture tek oko pola metra visoke i da su nastale kada su se pješčane dine slegale tokom vremena, dok se pijesak na površini Marsa pomjerao.

One su sačinjene od pješčara koji je bio izložen različitim pritiscima, zbog čega je negdje napukao, pa su se formirale i ovakve pukotine pravilnog oblika.

"Frakture koje vidimo su većinom vertikalne. Ova pukotina je nastala ili kao rezultat dvije vertikalne frakture između kojih je materijal vremenom odnesen ili je u pitanju jedna fraktura, a onda su se stijene vremenom razmakle", ističe Vasavada.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije