Svemir

NASA testira strategiju za bezbjednije slijetanje na Mjesec i Mars

NASA testira strategiju za bezbjednije slijetanje na Mjesec i Mars
Foto: Ilustracija | NASA testira strategiju za bezbjednije slijetanje na Mjesec i Mars

NASA je konstruisala novi sistem koji bi slijetanje na Mjesec i Mars mogao da učini daleko manje rizičnim. Strategija bi trebalo da se testira tokom neke od sljedećih misija, pa je već planirana akcija čiji će cilj biti da se provjere svi elementi koji bi u bliskoj budućnosti mogli da doprinesu većoj bezbjednosti astronauta.

U pitanju je projekat Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE), čiji je cilj da pospješi bezbjednost slijetanja, a uz pomoć sistema koji kombinuje laserske senzore, jednu kameru, super-brzi kompjuter i specijalno dizajnirane algoritme.

Sistem je namijenjen budućim Artemis misijama koje će krenuti ka Mjesecu, kasnije i ka Marsu, a sistem bi trebalo da omogući slijetanje na različitim terenima, što bi automatski povećalo broj odgovarajućih pozicija za spuštanje kosmičkih letjelica.

SPLICE funkcioniše tako što prvo upoređuje skenove površine koja se nađe ispod letjelice sa bazom podataka koja sadrži informacije o površinama na koje se ranije slijetalo, te na visini između četiri i sedam kilometara uz pomoć laserskih senzora utvrđuje koje je mjesto najbezbjednije za slijetanje. Eksperti očekuju da se sistem nađe u okviru Artemis misije koja je planirana za 2024. godinu, kada bi na Mjesec trebalo da sleti i prva žena astronaut.

Prvo testiranje trebalo bi da se dogodi tokom leta Blue Origin New Shepard rakete. Početak misije još uvijek nije poznat, ali se zna da će se prvo SPLICE slijetanje dogoditi na Zemlji, budući da je precizno i sigurno slijetanje na druga nebeska tijela i dalje veliki izazov. To bi sa novim sistemom trebalo da se promeni, ali NASA-u čeka još puno posla.

(pcpress.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije