Svemir

NASA testirala revolucionarni raketni motor sa kojim bi mogli brže do Marsa (VIDEO)

NASA testirala revolucionarni raketni motor sa kojim bi mogli brže do Marsa (VIDEO)
Foto: Pixabay | NASA testirala revolucionarni raketni motor sa kojim bi mogli brže do Marsa (VIDEO)

Istraživanje Marsa predstavlja sljedeću granicu za čovječanstvo, a NASA unapređuje svoje sposobnosti velikim postignućem u tehnologiji raketnih motora.

Nedavno uspješno testiranje u NASA Marshall Space Flight Centru u Alabami prikazalo je rotirajući detonacijski raketni motor (RDRE), postavljajući rekord s 25.810 njutna potiska (2.632 kilograma sile) punih 251 sekundu, što je značajno poboljšanje u odnosu na 17.800 njutna (1.815 kilograma sile) postignutih 2022. godine.

Predvođen inženjerom uređaja za izgaranje Tomasom Teslejem, projekt RDRE ima za cilj stvoriti motor klase od 44 kilonjutna (4.490 kilogrmaa sile) koji se može u potpunosti ponovno koristiti, nadmašujući učinak tradicionalnih raketnih motora na tečno gorivo.

"RDRE omogućuje veliki skok u učinku dizajna", ističe Teslej, navodi Science Alert, prenosi dnevnik.hr.

Inovacija RDRE-a leži u korištenju kontinuirane detonacije unutar kanala u obliku prstena, pokretane mješavinom goriva i kisika. Ta tehnologija, koja se razvija od 2020. godine, sada se pokazala stabilnom za upotrebu u svemirskim putovanjima, nudeći prednosti kao što su smanjena potrošnja pogonskog goriva i jednostavnije mašine.

Rješavajući probleme s troškovima, RDRE obećava isplativije istraživanje svemira. Naime, NASA je koristila 3D ispis za izdržljive dijelove tog novog raketnog motora, koji mogu izdržati ekstremne uslove RDRE-a.

Inženjeri predviđaju skalabilnost i prilagodljivost za RDRE, predviđajući njegovu potencijalnu upotrebu na različitim nivoima pritiska, sistem motora i klasama misija. NASA predviđa ljudske misije na Mars 2030-ih godina, a RDRE će dovesti ostvarenju ovog ambicioznog cilja.

"To pokazuje da smo bliže izradi lakih pogonskih sistema koji će nam omogućiti slanje veće mase i korisnog tereta dalje u duboki svemir, kritičnu komponentu NASA-ine vizije od Mjeseca do Marsa", naglašava Teslej.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije