Svemir

NASA želi nuklearne reaktore na Mjesecu

NASA želi nuklearne reaktore na Mjesecu
Foto: Pixabay | NASA želi nuklearne reaktore na Mjesecu
N.N.

Dvije američke vladine organizacije, NASA i DOE (Ministarstvo energetike), zajedno rade na razvijanju rešenja za proizvodnju električne energije u svemiru.

U pitanju su fisioni nuklearni reaktori, a detalje prenosi portal FutureTimeline.

Detalji ideje

Dvije gorepomenute agencije odabrale su tri koncepta za dizajn nuklearnog reaktora koji bi se mogao postaviti na površinu mjeseca.

Sva tri odabrana koncepta prikazuju veliki potencijal tako da bi mogli biti spremni za upotrebu do 2030. godine, pet godina nakon što program Artemis ponovo pošalje čovječanstvo na Mjesec.

Svaki od ugovora koje Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država dodjeljuje vrijedan je pet miliona dolara.

Prvobitni dizajn za sva tri nuklearna reaktora namijenjenih za upotrebu na mjesecu imala bi kapacitet od 40 kilovata i funkcionisali bi po principu nuklearne fisije.

Pored toga, očekuje se da bi na mjesecu mogli da potraju čitavih deset godina, što bi bilo relativno dugoročno rješenje dok se radi na razvoju još boljih izvora energije za upotrebu u svemiru.

Karakteristike ovakvih sistema su mala težina i veličina, kao i velika pouzdanost pri radu. Bitna stavka jeste i činjenica da bi ovakvi sistemi mogli da rade neprestano, 24 sata dnevno, bez obzira na njihovu lokaciju i terenske i vremenske uslove. Ukoliko bi neki od njih uspio da obezbijedi neophodnu količinu energije, to bi bio bitan korak u organizovanju dužih istraživačkih misija na Mjesecu, ali i Marsu.

Razlozi za razvoj

Prema riječima Džima Rojtera, jednog od administratora u Direkciji za tehnologiju svemirskih misija, ova nova tehnologija unaprijediće istraživanje Mjeseca, Marsa, i potencijalno drugih planeta. Razvoj ovakvih nuklearnih reaktora predstavlja prvi korak u dugoročnom ostanku čovjeka u svemiru".

Ko dobija ugovore?

Kompanije koje su dobile tri ugovora su Lockheed Martin, Westinghouse i IX (zajednički poduhvat kompanija Intuitive Machines i X-Energy). Prva faza razvoja nuklearnih reaktora namenjenih upotrebi u svemiru predstavlja sakupljanje ideja i informacija koje bi potencijalno doprinijele združenom razvoju prvog pravog svemirskog fisionog nuklearnog reaktora. Bio bi to stvarno veliki korak u pravom smjeru prilikom istraživanja bespuća svemira.

(Benchmark)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije