Svemir

NASA želi svoju mjesečevu prašinu i bubašvabe nazad

NASA želi svoju mjesečevu prašinu i bubašvabe nazad
Foto: Ilustracija | NASA želi svoju mjesečevu prašinu i bubašvabe nazad
N.N.

Svemirska agencija je zatražila od bostonske aukcijske kuće RR da zaustavi prodaju mjesečeve prašine prikupljene tokom misije "Apolo 11" 1969. godine, kojom su kasnije hranjene bubašvabe tokom eksperimenta sa ciljem da se utvrdi da li lunarna stijena sadrži bilo kakvu vrstu patogena koji predstavlja pretnju za zemaljski život.

Materijal, rekao je Nasin advokat u pismu aukcionaru, i dalje pripada saveznoj vladi.

Materijal iz eksperimenta, uključujući bočicu sa oko 40 miligrama mjesečeve prašine i tri leša bubašvaba, trebalo je da bude prodat za najmanje 400.000 dolara, ali je povučen iz bloka za aukciju, rekli su iz RR u četvrtak.

"Svi Apolo uzorci, kako je navedeno u ovoj kolekciji predmeta, pripadaju Nasi i nijednoj osobi, univerzitetu ili drugom entitetu nikada nije data dozvola da ih čuva nakon analize, uništenja ili upotrebljava na bilo koji način u bilo koju svrhu, posebno za prodaju ili individualni prikaz", navodi se u Nasinom pismu od 15. juna.

Dalje se navodi: "Tražimo da više ne olakšavate prodaju bilo kog artikla koji je dio eksperimenta sa lunarnim tlom Apolo 11, tako što ćete odmah zaustaviti proces nadmetanja".

U drugom pismu od 22. juna, Nasin advokat je zatražio od aukcijske kuće da sarađuje sa trenutnim vlasnikom materijala kako bi ga vratio saveznoj vladi.

Misija Apolo 11 vratila je više od 21,3 kilograma lunarnog kamena nazad na Zemlju. Nekima su hranjeni insekti, ribe i druga mala stvorenja da bi se vidjelo da li će ih to ubiti.

Bubašvabe koje su hranjene mjesečevom prašinom smještene su na Univerzitet u Minesoti gdje ih je entomološkinja Marion Bruks secirala i proučavala.

"Nisam našla nikakve dokaze zaraznih agenasa", rekla je Bruks, koja je umrla 2007.

Ona nije pronašla dokaze da je mjesečev materijal bio toksičan ili da je izazvao bilo koje druge loše efekte na insekte.

Ali mjesečev kamen i bubašvabe nikada nisu vraćeni Nasi, već su izloženi u kući Bruksove. Njena ćerka ih je prodala 2010. i sada su ponovo na prodaji od strane pošiljaoca kojeg RR nije otkrio.

Nije neobično da treća strana polaže pravo na nešto što se prodaje na aukciji, rekao je Mark Zaid, advokat RR aukcijske kuće.

"NASA ima iskustvo u potrazi za predmetima koji se odnose na rane svemirske programe", iako su bili nedosljedni u tome, rekao je Zaid.

Po sopstvenom priznanju, NASA je u jednom od svojih pisama priznala da nije znala za prethodnu aukciju predmeta sa eksperimentalnim bubašvabama.

"Ranije smo sarađivali sa Nasom i uvijek smo sarađivali sa vladom SAD kada polažu pravo na predmete", rekao je Zaid. Na kraju krajeva, zaključio je, žele da se ponašaju na odgovarajući način i zakonito.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije