Svemir

Na Mars slijeće sonda InSight

Na Mars slijeće sonda InSight
Foto: Twiter | Na Mars slijeće sonda InSight
N.N.

Večeras bi na Mars trebala sletjeti sonda InSight, javlja BBC.

NASA sonda punog naziva "Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport", odnosno Mars InSight, trebala bi sletjeti na odabranu ravnicu Elysium Planitia na sjevernoj poluci Marsa.

Sonda InSight opremljena je nizom instrumenata kojima će moći kopati i istraživati tlo Marsa. Senzore će moći zabiti i do 5 metara u dubinu Crvenog planeta. Tako će moći istražiti sastav tla, geodetsku aktivnost, mjeriti temperaturu i slično.

Sonda bi večeras u 20.53 (19:53 GMT) trebala poslati signal i potvrditi uspješno spuštanje na udaljeni planet.

Kao i kod prijašnjih misija, sondu InSight čeka "sedam minuta užasa". U tom razdoblju sonda treba usporiti s velikih brzina na prosječnu brzinu hodanja te se naposljetku lagano i nježno spustiti na površinu Marsa. Tijekom "sedam minuta užasa" mnogo toga može poći po krivu.

"Mnogi su pokušali, većini to nije uspjelo. Vjerovatnost da ćemo uspjeti je 50 %", rekao je čelnik NASA Tomas Curbuhen.

"Dali smo sve od sebe. Poduzeli smo sve potrebne mjere, sve čega smo se mogli sjetiti da ulazak sonde u atmosferu i spuštanje na planet prođu bez problema. No Mars je podosta nestašan planet. Mi smo spremni, sonda je spremna, ali ne znamo je li Mars spreman", rekao je Tom Hofman, voditelj projekta InSight.

(index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije