Svemir

Pratite nas na Google news

Na Marsu otkrivena tajanstvena magnetna pulsiranja

Na Marsu otkrivena tajanstvena magnetna pulsiranja
Foto: N.N. | Na Marsu otkrivena tajanstvena magnetna pulsiranja, javljaju se samo u ponoć
N.N.

Lander InSight uočio je kako se u ponoć na Marsu događa nešto neobično u njegovom magnetskom polju, odnosno da ono tada počinje tajanstveno pulsirati. Uzrok takvih aktivnosti trenutno nije poznat, piše National Geographic.

Ovo zapažanje samo je jedno od nekoliko zapanjujućih preliminarnih nalaza NASA-inog landera InSight. Otkako se spustio na Crveni planet u novembru 2018., InSight prikuplja informacije o geologiji planete kako bi naučnici bolje razumjeli njegova unutrašnja događanja i evoluciju. Lander tako mjeri temperaturu kore, snima zvukove izvanzemaljskih potresa te mjeri snagu i smjer magnetskog polja na Marsu.

Rezervoar tekuće vode?

Nalazi su predstavljeni prošle sedmice putem niza zanimljivih prezentacija na zajedničkom sastanku Europskog kongresa planetarnih nauka i Američkog astronomskog društva.

Osim neobičnih magnetskih pulsiranja, podaci s landera ukazuju na to da je marsovska kora mnogo moćnija, u magnetskom smislu, nego što se to očekivalo. Dodatno, InSight je uočio kako Mars ima vrlo neobičan električno provodljiv sloj, debljine oko 4 kilometra, koji se nalazi duboko ispod površine planeta. Postoji mogućnost da se zapravo radi o globalnom rezervoaru tekuće vode.

Naime, na Zemlji podzemne vode mogu biti sadržane u pijesku, zemlji i stijenama.

“Ne bi nas trebalo čuditi ako tako nešto otkrijemo na Marsu“, rekla je Jani Radebau, planetarna naučnica sa Univerziteta Brigham Young.

Lander InSight zabilježio je kako se magnetsko polje u blizini njegove lokacije s vremena na vrijeme pomjera. Ovo kolebanje poznato je kao magnetsko pulsiranje, objašnjava Metju Fillingim, fizičar sa Univerziteta Berkeley i član naučnog tima InSight.

Radi se o fluktuacijama jačine ili smjera magnetnog polja koje nisu same po sebi neobične. Događaju se i na Zemlji i na Marsu, a uzrokuje ih, između ostalog, situacija u gornjem atmosferskom sloju i djelovanje sunčevog vjetra.

Ono što je neobično jeste da se ta kolebanja na Marsu događaju u ponoć (po lokalnom vremenu), kao da ih tempira neki nevidljivi noćni sat.

Mada naučnici ne mogu sa sigurnošću odrediti što uzrokuje ove tajanstvene pulsacije, jedna od radnih pretpostavki jest međudjelovanje solarnog vjetra i globalnog magnetskog mjehura.

Iako na Marsu ne postoji snažno globalno magnetsko polje, planet je okružen slabim magnetnim slojem, poput mjehura, koji nastaje pri interakciji solarnog vjetra s njegovom tankom atmosferom. 

Na taj mjehur utiče magnetsko polje sunčevog vjetra zbog čega se on stišće i izdužuje, odnosno na jednom dijelu poprima oblik repa. U ponoć je područje na kojem se nalazi InSighta poravnato s tim repom te je moguće da, kada prolazi, rep “svira“ površinskim magnetskim poljem kao po gitari.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije