Svemir

Na Mjesecu moguća proizvodnja kiseonika i goriva

Na Mjesecu moguća proizvodnja kiseonika i goriva
Foto: Pixnio | Na Mjesecu moguća proizvodnja kiseonika i goriva

​Grupa kineskih naučnika objavila je rad u kojem je na osnovu najnovijih podataka dobijenih slanjem sonde na Mjesec otkriveno da se lunarno tlo može koristiti kao katalizator za proizvodnju raketnog goriva i kiseonika.

Izgradnja naselja na Mjesecu je ideja koju čovjek ima od kad je kročio na Zemljin satelit. Ipak, ograničene zalihe goriva i kiseonika ograničavaju ljudski opstanak na Mjesecu. Sa brzim napretkom istraživanja Mjeseca, naučnici su otkrili da površina Mjeseca ima značajne rezerve ugljen-dioksida i vode.

Tokom istraživanja uzoraka Mjesečevog tla dobijenog iz misije „Čang‘e 5“ stručnjaci su otkrili da ga je moguće iskoristiti kao katalizator za pretvaranje ugljen-dioksida i vode iz astronautovog tijela i okoline u metan i kiseonik, a ovaj rad je objavljen u časopisu "National Science Review“.

Jedna od prednosti moglo bi biti i to što za obavljanje cijelog procesa nisu potrebni ljudi, već bi se mogao automatizovati.

 "Krišćenje resursa Mjesečevog tla na licu mjesta radi proizvodnje goriva i kiseonika izvan Zemlje je od vitalnog značaja za obavljanje misija eksploatacije Mjeseca. S obzirom na to da postoje ograničeni ljudski resursi na vanzemaljskim lokacijama, predložili smo da upotrebimo robotski sistem za obavljanje cijelog elektro-katalitičkog podešavanja sistema za konverziju ugljen-dioksida" kaže jedan od vodećih autora ove studije, Juđe Sjung.

Mjesečevo tlo korišćeno u ovom istraživanju obezbijedila je Kineska nacionalna svemirska administracija, što je prvo lunarno tlo vraćeno na Zemlju od misije Sovjetskog Saveza LUNA 24, 1976. godine. Istraživači su koristili mjesečevo tlo kao katalizator i direktno natovarilo bakar na mjesečevo tlo. Mjesečevo tlo je napunjeno vrstama bakra i korišćeno za elektro-katalitičku konverziju ugljen-dioksida, što je pokazalo značajnu proizvodnju metana, prenose "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije