Svemir

Pratite nas na Google news

Na kometu otkrivena voda iz drugog Sunčevog sistema

Na kometu otkrivena voda iz drugog Sunčevog sistema
Foto: N.N. | Ilustracija
N.N.

Dosadašnji dokazi upućuju na to da izvan našeg Sunčevog sistema, u dalekim prostranstvima svemira, ima mnogo vode. Ali, empirijska potvrda te teorije nije baš jednostavna, za to bismo trebali putovati milijardama i milijardama kilometara – osim ako voda iz drugih zvjezdanih sistema ne dođe do nas.

To se izgleda nedavno i dogodilo, odnosno vjerovatno se događalo i prije, ali smo sada razvili tehnologiju i znanje za prepoznavanje objekata koji dolaze izvan našeg Sunčevog sistema. Prema najnovijoj analizi kometa 2I/Borisova, predanoj časopisu The Astrophysical Journal Letters, ovaj međuzvjezdani komet ispušta vodenu paru, odnosno vodu nastalu oko druge zvijezde.

Ovo otkriće nam daje informacije o jezgri kometa, elementima i spojevima koje izbacuje te o zvjezdanom disku iz kojeg je nastao, piše Science Alert.

“Možemo proučavati procese oko drugih zvijezda“

"Kometi su nestabilni, isparavaju, i odražavaju uslove koji su prisutni u regiji protosolarnog diska u kojoj su nastali. Stoga nam proučavanje isparavajućih elemenata kometa omogućuje da bolje razumijemo fizičke i kemijske procese koji se događaju tijekom formiranja planeta", napisali su astrofizičari u svom istraživanju.

"Proučavanjem hlapljivog sastava međuzvjezdanog kometa 2I/Borisov dobijamo priliku proučavati kako izgledaju fizikalni i hemijski procesi oko drugih zvijezda, odnosno izvan našeg Sunčevog sistema“, dodali su.

Osim što su Adam McKay i njegovi kolege iz NASA-inog instituta Goddard Space Flight Center spektroskopskom analizom utvrdili koliko vode ispušta 2I / Borisov, druge analize su otkrile da međuzvjezdani komet također proizvodi cijanid i dvoatomski ugljik; dvije supstance uobičajene kod kometa unutar našeg Sunčevog sistema.

Na temelju tih analiza, smatraju naučnici, komet koji je nastao kod neke druge zvijezde vrlo nalikuje kometima Sunčevog sistema. Što je dobar znak jer to znači da uslovi unutar našeg sistema nisu jedinstveni te bi negdje daleko moglo biti i drugih zemalja na kojima bi moglo biti života.

Komet 2I/Borisov otkrio je 30. avgusta ove godine amater astronom Genadij Borisov koji je posmatrao svemir iz krimskog opservatorija, prenosi "Index.hr".

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije