Svemir

Najmoćniji teleskop ne mijenja ime

Najmoćniji teleskop ne mijenja ime
Foto: Screenshot/YouTube | Najmoćniji teleskop ne mijenja ime
Nezavisne novine

James Webb teleskop je trenutno najmoćniji na svijetu, ali se naziv ne dopada svima.

Nevolja je u tome što nosi ime čovjeka koji je ostao upamćen po nekim neprihvatljivim stavovima, prenosi PC Press.

Da podsjetimo: James Webb teleskop je lansiran 25. decembra 2021. godine, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje u kosmos. 

Uspješno lansiranje je ipak bilo tek prvi korak, budući da je nakon toga došao put kroz svemir, te akcije rasklapanja "suncobrana" i ogledala, a u složenom nizu precizno ujednačenih pokreta. 

Operacija se od početka sprovodila pažljivo, kako bi u narednih desetak godina Webb mogao da snima duboki svemir.

Već je u martu poslao prve snimke, a tom prilikom uslikana zvijezda HD84406 se nalazi na oko 260 svjetlosnih godina od naše planete. 

Sada ima i važno mjesto u zemaljskoj istoriji – poslužila je za testiranje instrumenata u okviru teleskopa koji je koštao 10 milijardi dolara. 

Na prvom snimku smo mogli da vidimo 18 različitih svjetlosnih tačaka koje su snimljene uz pomoć različitih ogledala, a kasnije je taj snimak postao jedinstven – zvijezda iz sazvježđa Veliki medved je danas kristalno jasna.

NASA je nakon brojnih zahtjeva pristala da sprovede detaljnu istragu o ulozi koju je Webb imao u lošem tretiranju zaposlenih čiji mu se identitet nije dopadao, te homofobičnih stavova koji su u to vrijeme bili prihvatljivi. Nedavno je proces okončan, a iz agencije su objavili da teleskop zadržava ime, jer je čitav taj period mračni dio američke i svjetske istorije, te za loš tretman onih koji su se razlikovali nije kriv samo jedan čovjek.

Istraživani su slučajevi od prije 60 godina, a dokaza je bilo malo budući da se o tim problemima tada nije govorilo. Pojedinci/ke se često priklanjaju većini, te vjeruju da u njihovim postupcima nema ničeg lošeg. 

Možda je na kraju krivo cijelo društvo, ali mnogi smatraju da je razočaravajuće to što će teleskop zadržati ime čovjeka koji u svojoj biografiji ima ovakve mrlje, prenosi space.com.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije