Svemir

Najveća raketa na svijetu pala: I pad je let (VIDEO)

Najveća raketa na svijetu pala: I pad je let (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Najveća raketa na svijetu pala: I pad je let (VIDEO)

Nakon što je Spacex danas iz trećeg pokušaja uspješno lansirao Starship, kompanija Ilona Maska izgubila je dva ključna dijela za komunikacije Starshipa, kontakt sa Starlinkom, SpaceX-ovom internetskom uslugom, i sa TDRSS — ili satelitskim sistemom za praćenje i prijenos podataka.

Gubitak oba istovremeno nagoveštava da se Starship vjerovatno raspao u letu.

Dan Huot iz SpaceX-a je potvrdio da je Starship pao, ali je dodao da je ovaj testni let uspjeh jer je kompanija dobila mnogo novih podataka na osnovu kojih će moći ugraditi potrebna unapređenja u sistem. 

SpaceX rutinski smatra da su kvarovi tokom probnih letova normalna pojava. Cilj ovih testova leta je prikupljanje ključnih podataka kako bi inženjeri mogli da se vrate i popravljaju Starship, poboljšavajući ga za buduće misije, prenosi CNN.

Spacex je danas iz trećeg pokušaja uspješno lansirao Starship, najmoćniju raketu na svijetu, ključnu za NASA-ine planove čiji je cilj prevoz i slijetanje astronauta na Mjesec i udaljenije destinacije kasnije u ovoj deceniji, kao i za ispunjenje nada Ilona Maska o mogućem naseljavanju Marsa.

Dva prethodna pokušaja završila su spektakularnim eksplozijama, ali je kompanija te neuspjehe iskoristila da usavrši sistem.

Lansiranje se desilo oko 13 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon što je Savezna uprava za avijaciju (FAA) juče za to dala zeleno svjetlo.

Kada se spoje dvije faze Starshipa, raketa je visoka 121 metar i visinom nadmašuje Kip slobode. Njegov buster pri lansiranju proizvodi 74.3 meganjutna potiska, što je gotovo dvostruko više od druge najjače rakete na svijetu, NASA-ina Space Launch Systema (SLS), mada je potonji sada u potpunosti operativan, prenosi Index.hr.

Starshipov treći test lansiranja u potpuno složenoj konfiguraciji je najambiciozniji dosad. Osim što je trebao otići više i dalje, među ciljevima su bili otvaranje i zatvaranje Starshipovih vrata za koristan teret da bi se testirala njegova sposobnost isporuke satelita i drugog tereta u svemir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije