Svemir

Naučnici: Ako postoje, vanzemaljci smrde

Naučnici: Ako postoje, vanzemaljci smrde
Foto: Ilustracija | Naučnici: Ako postoje, vanzemaljci smrde

Naučnici koji se bave analiziranjem uslova života na drugim planetama procjenjuju da vanzemaljci, ako postoje, imaju neprijatan miris za ljude, odnosno da smrde.

Nasin rover "Kjurioziti" otkrio je na površini Marsa organske i hemijske molekule, od kojih bi neke mogle biti indicija za postojanje života.

Zajedno sa elementima koje već poznajemo, poput vodonika i ugljen-dioksida Mars ima isti hemijski sastav kao gasovi koje čovjek proizvodi u stanju nadutosti.

"Razumno je pretpostaviti da bi se Marsovci osjetili kao ljudski gasovi", potvrdila je Klara Susa-Silva, naučnik koji se bavi analizom Marsove atmosfere i površine.

Kako navodi portal "Popular mehaniks", Mars nije jedini svijet u Sunčevom sistemu koji bi teoretski mogao imati "smrdljive oblike života".

Saturnov mjesec Titan širi zanimljive mirise - dio gasova i ugljovodnika koje je prikupila letjelica "Kasini" naučnici su koristili za kreiranje recepta kojim su se replicirali "aromatični mirisi" Titana.

Miris Titana, s obzirom na sastav koji uglavnom čine azot, metan, benzen te drugi aromatični gasovi, mirisao bi na mješavinu ljudskih gasova i benzina.

Američki astrofizičar i naučnik Sara Siger, međutim, tvrdi da vanzemaljski oblik života na Titanu, da postoji, ne bi zaudarao na tu mješavinu već na - goriva.

Jedan od ključeva za pronalazak vanzemaljskog života mogao bi biti fosfin, ekstremno zapaljivi, nevjerovatno toksični i smrdljivi molekul. On se ne može spontano formirati na planetama već je potrebna energija za njegov nastanak.

Ako se bilo gdje u Sunčevom sistemu otkrije prisutnost fosfina, to znači da je otkriveno i prisustvo nekog oblika života, ističu naučnici.

Isto tako, čovjek i planeta Zemlja mogli bi da smrde vanzemaljcima - "to je dvosmjerna ulica", zaključuju kosmolozi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije