Svemir

Naučnici: Oko crne rupe treba da postoje svjetlosni prstenovi

Naučnici: Oko crne rupe treba da postoje svjetlosni prstenovi
Foto: NASA / Ilustracija | Naučnici: Oko crne rupe treba da postoje svjetlosni prstenovi

Naučnici sa Instituta za fiziku gravitacije Društva "Maks Plank" u Njemačkoj i Univerziteta Aveiro u Portugaliji otkrili su da oko crne rupe zbog jake zakrivljenosti prostora treba da se nalaze svjetlosni prstenovi koji se nalaze iznad horizonta događaja.

Fizičari su predstavili dokaz teoreme prema kojem crne rupe u ravnotežnom stanju imaju najmanje jedan svjetlosni prsten.

Da bi to dokazali, nisu koristili jednačine u okviru neke određene teorije gravitacije, već su primjenjivali univerzalniji topološki pristup. Takav model omogućava da se uzmu u obzir alternativne teorije gravitacije i riješi problem prisustva svjetlosnih prstenova kod široke klase crnih rupa.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Physical Review Letters".

Rotirajuća crna rupa treba da ima dva svjetlosna prstena. U jednom od njih svjetlost se kreće u zatvorenoj orbiti u pravcu koji se podudara sa pravcem rotacije crne rupe, a u drugom – u suprotnom smjeru. Osim toga, rezultati istraživanja pokazuju da silueta ili sjenka crne rupe uvijek treba da bude veća od same crne rupe.

Naučnici navode da dokaz teoreme ima nekoliko pretpostavki, od kojih je jedna odsustvo gravitacionog polja daleko od crne rupe. Međutim, u svemiru koji se širi postoji kosmološka konstanta koja stvara slabo gravitaciono polje u bilo kojoj tački svemira. Istraživači u budućnosti planiraju da provjere kako bi to moglo da utiče na dokaz ove teoreme.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije