Svemir

Pratite nas na Google news

Naučnici imaju novu teoriju o signalima iz svemira

Naučnici imaju novu teoriju o signalima iz svemira
Foto: pixabay.com | Naučnici imaju novu teoriju o signalima iz svemira
N.N.

Napori naučnika da pronađu znakove drugih civilizacija u galaksiji Mliječni put vrlo su kompleksni, ali imamo alate. Na osnovu sopstvenih tehnoloških mogućnosti, možemo da pretpostavimo koje signale vanzemaljska tehnologija može da emituje i onda možemo da ih tražimo.

Ovi znakovi nazivaju se tehno-znaci i naši napori u potrazi za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) vrte se oko njih, posebno u proučavanju radio-talasa.

"Jedna od velikih prednosti potrage za tehno-znacima pomoću radio-talasa je ta što mi primamo signale emitovane sa udaljenosti od više hiljada svetlosnih godina", rekao je za "Sajens alert" astronom Žan-Luk Margo sa Univerziteta u Kaliforniji Anđeles.

Margo i njegov tim nedavno su sproveli potragu za tehno-znacima koristeći moćni radio-teleskop u Virdžiniji "Grin benk".

U aprilu 2018. i 2019. godine, tokom četvorosatnog posmatranja, oko galaktičke ravni našli su 31 zvijezdu sličnu Suncu, otkrivši ukupno 26.631.913 potencijalnih tehno-znaka.

Pažljivija analiza podataka otkrila je da je svaka od tih oznaka porijeklom sa Zemlje.

Metode korišćene za obradu tih podataka značajan su korak naprijed u identifikovanju mogućih vanzemaljskih tehno-znaka, eliminisanju pozadinskog brujanja i antropogenog radio-šuma - onoga što nazivamo radio-frekvencijskim smetnjama ili RFI.

Navigacije, sateliti, mobilni telefoni, mikrotalasne pećnice, avioni, komunikacije; stalno se nalazimo u radio-frekvencijskoj radijaciji.

"RFI bi potencijalno mogao da prikrije vanzemaljski signal. RFI nam otežava posao jer teleskopom otkrivamo desetine miliona signala na sat vremena i moramo utvrditi svaki pojedinačni signal: da li je ljudski ili je vanzemaljski. Bilo bi mnogo lakše kada bismo otkrili samo nekoliko signala", rekao je Margo.

"Srećom, algoritmi nam omogućavaju da automatski definišemo preko 99,8 procenata signala.", dodaje.

Tim je izvršio nekoliko poboljšanja u svom sistemu za obradu podataka, usavršavajući osjetljivost i brzinu detekcije signala, kao i filtera koji se koristi za automatsku klasifikaciju RFI signala, i na taj način isključuje vanzemaljske tehno-znake.

Kao što je Margo primijetio, ovi filteri su ispravno kategorisali 26.588.893 (99,84 odsto) signala kao antropogene RFI. Kada imate posla sa tako velikim brojevima, i dalje ima mnogo podataka za obradu. U ovom slučaju je to bilo 43.020 signala.

Većina ovih preostalih signala spadala je u opseg poznatog RFI i prema tome je i klasifikovana. To je opet ostavilo 4.539 signala kao najperspektivnije kandidate za vanzemaljske tehnološke oznake. Morali su da budu pažljivo vizuelno pregledani - ali je na kraju utvrđeno da su takođe ljudskog porijekla.

"Ako se na nebu detektuje signal iz više pravaca, prilično smo sigurni da je antropogen. Vanzemaljski signal na međuzvjezdanim udaljenostima bio bi otkriven samo iz jednog pravca", smatra Margo.

Rezultat nije neočekivan. Pretraga ranije ove godine sa uzorkom od 10 miliona zvijezda takođe nije pronašla znakove vanzemaljske tehnologije. Ali to i nije bila poenta, ili bar nije jedina poenta.

Tamo gdje se dva signala sijeku, algoritam uzima samo onaj sa najvećim odnosom signal-šum. Slabi signali u visokom nivou pozadinske smetnje mogu biti propušteni. To znači da regioni velike gustine signala mogu rezultirati smanjenjem brzine oporavka signala.

Prevazilaženje ovih ograničenja moglo bi biti u fokusu budućeg rada. Ali to je posao koji vrijedi raditi. RFI je problem svim radio-astronomima, toliko da neka mjerenja više ne mogu da se vrše sa Zemlje. Otuda naučnici promatraju daleku stranu Mjeseca. Mjesec deluje kao prirodni "tampon" protiv antropogenih radio-smetnji.

I, naravno, postoji mogućnost - neznatna, ali postoji - da bismo mogli nešto otkriti.

"Pretraga može odgovoriti na jedno od najdubljih naučnih pitanja našeg doba: Da li smo sami? Sav život na Zemlji povezan je sa zajedničkim pretkom, a otkriće drugih oblika života bilo bi revolucionarno za razumijevanje sistema života. Na filozofskom nivou, transformisaće našu percepciju mjesta čovečanstva u kosmosu", kaže Margo.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije