Svemir

Naučnici nakon 42 godine priznali: Iznad Neptuna se nešto krije

Naučnici nakon 42 godine priznali: Iznad Neptuna se nešto krije
Foto: Ilustracija | Naučnici nakon 42 godine priznali: Iznad Neptuna se nešto krije

Istraživači su sada više nego sigurni da se Planeta devet krije negdje u našem sunčevom sistemu, ali da ju je nemoguće otkriti korišćenjem postojećih teleskopa. Astronomi tvrde da ju je teško uočiti jer je isuviše daleko, piše „Vašington post“.

I NASA je u međuvremenu potvrdila:

„Sada je teže da zamislimo naš solarni sistem bez Planete devet, nego s njom“.

Naučnici su decenijama iznosili teorije da postoji deveta planeta, koja bi bila deseta da Pluton u međuvremenu nije degradiran kao patuljasta planeta, u našem galaktičkom komšiluku.

Smatra se da je ta planeta, nazvana Planeta devet, 10 puta veća od Zemlje, 20 puta udaljenija od Sunca nego Neptun i najudaljenija planeta u solarnom sistemu. Iako postojanje Planete devet tek treba da bude zvanično dokazano, cijenjeni istraživači snažno sumnjaju da postoji velika planeta koja se skriva na dalekom rubu našeg solarnog sistema.

Ako je ta planeta tamo, onda bi se moglo objasniti zašto je solarni sitem pomalo van ravnoteže. U većini zvjezdanih sistema, okolne planete imaju tendenciju da se rotiraju u skladu sa svojim domaćinom. Međutim, u našem solarnom sistemu, planete su pod uglom od šest stepeni od svoje ose.

„Svaki put kada napravimo sliku, postoji ta mogućnost da Planeta devet postoji na tom snimku“, rekao je doktor Surhud Mor, vanredni profesor na Kavli institutu za fiziku i matematiku univerzuma na Univerzitetu u Tokiju.

U našem solarnom sistemu takođe postoji i niz drugih čudnih karakteristika koje bi mogle da budu objašnjene Planetom devet. Jedna je ta što je Kojperov pojas, oblast u obliku diska, prepuna ledenih asteroida, kometa i patuljastih planeta koje obuhvata solarni sitem, orbitira suprotno od planeta u njemu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije