Svemir

Naučnici otkrili najveću kosmičku eksploziju do sada

Naučnici otkrili najveću kosmičku eksploziju do sada
Foto: NASA | Naučnici otkrili najveću kosmičku eksploziju do sada

Astronomi vjeruju da su pronašli najveću do sada otkrivenu eksploziju u svemiru koja traje već duže od tri godine, što je duže od bilo koje supernove čija je svjetlost vidljiva samo nekoliko mjeseci.

Ova eksplozija emituje svjetlost 10 puta sjajniju od do sada zabilježenih supernova.

Eksplozija je najverovatnije nastala kada je crna rupa progutala veliki oblak gasa.

Bljesak na nebu su prvi put snimili 2020. teleskopi u Zviki Transijent astronomskom centru u Kaliforniji, a astronomi su sljedeće godine počeli da analiziraju prikupljene podatke.

Događaj su nazvali AT2021lveks, ali su tada smatrali da nije ni po čemu poseban jer nisu imali podataka o udaljenosti, pa nisu mogli da izračunaju jačinu svjetlosti.

Tim predvođen doktorom Filipom Vajsmanom sa Univerziteta u Sautemptonu analizirao je svjetlost prošle godine, što je omogućilo da izračunaju njegovu udaljenost - osam milijardi svjetlosnih godina.

Svi su bili šokirani otkrićem jer u naučnoj literaturi nisu našli uzrok svjetline koja je toliko dugo trajala.

"Pomislili smo, ovo je nečuveno!", rekao je Vajsman.

Članovi tima nisu mogli da utvrde šta je moglo da izazove nešto tako svjetlo.

"Većina supernova i poremećaja plime i oseke traju samo nekoliko mjeseci prije nego što nestanu. Za nešto što je svjetlilo više od dvije godine, ovo je bilo veoma neobično", rekao je Vajsman.

Njegova teorija je da je eksplozija rezultat ogromnog oblaka gasa, vjerovatno hiljadama puta većeg od Sunca, koji je progutala supermasivna crna rupa.

To bi poslalo talase svemirom i ostavilo pregrejane ostatke oblaka koji okružuju crnu rupu kao džinovsku prstenastu krofnu.

Smatra se da sve galaksije u središtu imaju džinovske crne rupe.

Vajsman vjeruje da bi tako snažne eksplozije mogle da igraju važnu ulogu u onome što opisuje kao "vajanje" središta galaksija.

"Moguće je da su ovi događaji, iako izuzetno rijetki, toliko energični da su ključni procesi za mjenjanje galaksija mjenjaju tokom vremena", smatra on.

Robert Mesi, zamjenik izvršnog direktora Kraljevskog astronomskog društva, kaže da se sada traga za sličnim eksplozijama.

"Nikada ranije nismo vidjeli ništa slično, a sigurno ne u ovim razmerama", rekao je on.

"Bio bih zapanjen da je ovo jedini ovakav slučaj u univerzumu."

Vajsman se nada da će otkriti još ovakvih eksplozija novim teleskopskim sistemima koji će početi da se koriste u narednim godinama.

Tim sada pokušava da prikupi više podataka o eksploziji - posmatrajući objekat na različitim talasnim dužinama, kao i rendgenskim zracima koji bi mogli da otkriju njegovu temperaturu, ali i procese koji se odvijaju na površini.

Oni će takođe sprovesti dodatne računarske simulacije kako bi testirali da li se poklapaju sa njihovom teorijom o uzroku eksplozije.

Prošle godine, astronomi su otkrili najsjajniju eksploziju u istoriji, rafal gama zraka poznat kao GRB 221009A, koji je trajao nešto više od deset sati.

Iako je ovo bilo svjetlije od AT2021lvk, trajalo je samo djelić vremena, što znači da je eksplozivna snaga eksplozije AT2021lvk bila daleko veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije