Svemir

Naučnici otkrili veliko iznenađenje u svemiru

Naučnici otkrili veliko iznenađenje u svemiru
Foto: Pixnio | Naučnici otkrili veliko iznenađenje u svemiru

​Astronomi su koristeći NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb otkrili nešto iznenađujuće iz prošlosti svemira, pružajući uvid u uslove samo nekoliko milijardi godina nakon njegovog formiranja.

Ovo otkriće je došlo zahvaljujući naprednoj tehnologiji Near-InfraRed kamere (NIRCam), koja omogućuje proučavanje najranijih galaksija u svemiru.

Tim sa Univerziteta Duram uspio je posmatrati podatke o formiranju šipki koje su se pojavile samo nekoliko milijardi godina nakon Velikog praska, što je značajno dalje od dosadašnjih saznanja koja je pružao teleskop Habl. Njihova otkrića su objavljena u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Ovo novo otkriće ne samo da nam pruža uvid u prošlost, već postavlja pitanja o našem razumijevanju ranog razvoja svemira. Formacije šipki, koje su pokazatelji stabilnih okruženja, sugerišu da su galaksije sazrijevale brže nego što se ranije pretpostavljalo, prenosi "Indy100".

Zoe Le Kont, doktorska istraživačica na Univerzitetu Duram i glavna autorka istraživanja, ističe da su galaksije u ranim fazama svemira bile stabilnije nego što se pretpostavljalo. Ova nova saznanja mogla bi promijeniti naše poglede na ranu evoluciju galaksija.

"Galaksije u ranom svemiru sazrijevaju mnogo brže nego što smo mislili. Ovo je pravo iznenađenje jer biste očekivali da će svemir u toj fazi biti vrlo turbulentan s puno sudara između galaksija i puno gasa koji se još nije transformisao u zvijezde", navela je Le Kont.

Još je dodala:

"Međutim, zahvaljujući svemirskom teleskopu Džejms Veb, vidimo puno ovih traka puno ranije u životu svemira, što znači da su galaksije bile u starijoj fazi svoje evolucije nego što se prije mislilo. To znači da ćemo morati prilagoditi svoje poglede na ranu evoluciju galaksije", zaključila je Zoe, a prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije