Svemir

Pratite nas na Google news

Naučnici vjeruju da su Mars davno pogodile katastrofalne poplave

Naučnici vjeruju da su Mars davno pogodile katastrofalne poplave
Foto: wikipedia.org | Naučnici vjeruju da su Mars davno pogodile katastrofalne poplave
N.N.

Prethodne fotografije velikih kanala na Marsu i ogromnih valovitih formacija na površini nagovještavale su da je u prošlosti bilo katastrofalnih poplava, a sada su naučnici iskoristili podatke koje je prikupio rover "Kjurioziti" na Crvenoj planeti da dokažu postojanje megapoplava u krateru Gale prije 4 milijarde godina.

"Identifikovali smo megapoplave prvi put korišćenjem detaljnih sedimentoloških podataka koje je prikupio rover 'Kjurioziti'. Depoziti koje su ostavile megapoplave ranije nisu bili identifikovane podacima orbitera", izjavio je Alberto G. Fajren, koautor članka objavljenog u časopisu "Nature".

Fotografije su napravile kamere na roveru "Kjurioziti" zadužene za posmatranje stijena i minerala u krateru Gale. Ono što su zabilježile jesu sedimenti koji potiču od ogromnih poplava nakon što su se formirali planina Šarp i krater Gale.

Naučnici vjeruju da je poplave izazvao udar ogromnog meteora koji je stvorio dovoljno toplote da otopi led na planeti. U tom procesu su oslobođeni ugljen-dioksid i metan, koji su u kombinaciji s vodom isparili i nakratko formirali toplu i vlažnu klimu.

To je dovelo do kiša na Marsu, a voda se sa Šarpa slila i poplavila krater Gale.

Prisustvo vode može značiti prisustvo života.

Zbog toga NASA i druge svemirske agencije pokušavaju pronaći dokaze postojanja vode na drugim nebeskim tijelima u našem solarnom sistemu.

Sada je na roveru "Perseverans" da pronađe dokaze praistorijskog života nakon što sleti na površinu Marsa u februaru 2021. godine.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije