Svemir

Pratite nas na Google news

Neidentifikovano nebesko tijelo proletjelo pored Zemlje

Neidentifikovano nebesko tijelo proletjelo pored Zemlje
Foto: pixabay.com | Neidentifikovano nebesko tijelo proletjelo pored Zemlje
N.N.

Sporoleteći objekat nepoznatog porijekla upravo je proliteo veoma blizu naše planete i vratio se nazad u Sunčev sistem, a sljedeći susret sa ovim zagonetnim svemirskim kamenom očekuje se već u martu.

Ovaj neobični "mini-mjesec" zvanično je nazvan "2020 Es-O", a prvi put ga je uočio 17. septembra teleskop "Pan-Stars" na Havajima. Klasifikovan je kao asteroid, međutim, naučnici i dalje ne razumiju u potpunosti šta je ovaj objekat. Neki pretpostavljaju da je možda dio stare rakete.

Šta god da je, ima prečnik od pet do deset metara, a našu planetu je zaobišao za dlaku – proletio je na manje od 50.000 kilometara udaljenosti od Zemlje, što je samo 13 odsto razdaljine između Zemlje i Mjeseca. To znači da je ovaj objekat sigurno zahvatilo gravitaciono polje naše planete i da će se vratiti za nekoliko mjeseci.

Mnogi naučnici pretpostavljaju da ovo tijelo može biti ostatak letjelice koja je 1966. godine letjela na Mjesec u okviru misije "Servejer 2".

"Nismo sigurni da je u pitanju asteroid, odnosno tijelo prirodnog porijekla. Vrlo je moguće da je u pitanju raketni motor letjelice koju je Nasa slala na mjesec 1966. Godine", navode astronomi sa projekta "Virtuelni teleskop".

Iako se pretpostavlja da je u istoriji naše planete ovakvih susreta bilo mnogo više, "2020 Es-O" će biti zabilježen kao treći objekat nepoznatog porijekla do sada uočen.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije