Svemir

Neobičan fenomen u svemiru: Snimljen "šišmišev lepet" krilima

Neobičan fenomen u svemiru: Snimljen "šišmišev lepet" krilima
Foto: Screenshot / Youtube | Neobičan fenomen u svemiru: Snimljen "šišmišev lepet" krilima

Svemirski teleskop Habl prvi put je primijetio promjene na mladoj zvijezdi HBC 672 koja je poznata po nadimku "šišmiševa sjenka" zbog karakteristične sjenke u obliku krila.

Teleskop je "ulovio" mahanje tih krila, odnosno promjenu u sjenci diska zvijezde koja se nalazi u maglini Serpens, a od nas je udaljena oko 1.300 svjetlosnih godina.

Habl je još 2018. snimio disk te zvijezde u kojem se oblikuju planete i baca ogromna sjenka preko udaljenog područja u maglini u kojem se stvaraju zvijezde, piše Evropska svemirska agencija.

Astronomi smatraju da "mahanje krilima" najvjerovatnije nastaje kada planeta povlači disk i iskrivljuje ga.

"Imamo zvijezdu okruženu diskom. Njen disk nije ravan poput Saturnovih prstenova. Naduvan je i to znači da blokira svjetlost zvijezde i stvara sjenku", objasnio je astronom Klaus Pontopidan sa "Space Telescope Science Institutea" u Baltimoru.

On i njegove kolege posmatrali su tu sjenku kroz nekoliko filtera tokom 13 mjeseci, a kada su kombinovali starije i novije slike, izgledalo je kao da se sjenka pomjerila, prenosi portal 24sata.

Sjenka je toliko velika, oko 200 puta veća od promjera našeg Sunčevog sistema, a svjetlosti treba neko vrijeme da proputuje kroz nju. Oko 45 dana treba joj da dođe od zvijezde do najbolje definisane ivice sjenke.

Astronomi su izračunali da planeti koja iskrivljuje oblik diska treba najmanje 180 dana za orbitu oko svoje zvijezde i da bi trebalo da se nalazi na približno istoj udaljenosti od nje kao i Zemlja od Sunca.

Čini im se da disk ima oblik trube, odnosno da se širi s udaljenošću, što bi objasnilo "lepršanje" sjenke. Postoji mogućnost da se ne radi o planeti, već o manjoj zvijezdi koja kruži oko HBC 672, ali Pontopidan i njegovi saradnici smatraju da je to malo vjerovatno jer za sada ne postoje dokazi o binarnom pratiocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije