Svemir

Nesreća prilikom lansiranja "Sojuza", posada prizemljena u Kazahstan

Nesreća prilikom lansiranja "Sojuza", posada prizemljena u Kazahstan
Foto: NASA | Nesreća prilikom lansiranja "Sojuza"

MOSKVA - Prilikom lansiranja svemirske kapsule "Sojuz" sa novim članovima posade orbitalne stanice dogodila se nesreća prilikom lansiranja prema Međunarodnoj svemirskoj stanici i izvršeno je vanredno spuštanje u Kazahstanu, izjavio je izvor "Sputnjiku".

Posada rakete “Sojuz MS-10“ – ruski kosmonaut Aleksej Ovčinin i njegov američki kolega Nik Hejg — uspješno se prizemljila u Kazahstanu. Posada je uspjela da uspostavi vezu sa kopnenim službama kosmodroma Bajkonur. Kako je rekao neimenovani izvor, kosmonauti se osjećaju dobro. Prethodno je saopšteno da je tokom lansiranja rakete nosača „Sojuz MS-10“ sa kosmodroma „Bajkonur“ došlo do havarije.

Kako prenose ruski mediji, do havarije je došlo prilikom odvajanja prvog stepena rakete.

U "Sojuzu" su se nalazili ruski kosmonaut Aleksej Ovčinjin i američki astronaut Nik Hejg.

Izvor je rekao "Sputnjiku" da su astronauti bili izloženi sili teže od 6G.

Direktan prenos iz agencije "Roskosmos" prekinut je nekoliko minuta poslije lansiranja.

 

 

 

"Sojuz MS-10" lansiran je u 10.40 časova po moskovskom vremenu, a dogodilo se otkazivanje rakete nosača, navode ruski mediji.

 

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu biće predočena cjelokupna informacija u vezi sa havarijom na raketi-nosaču „Sojuz MS-10“, koja je danas lansirana sa kosomdroma Bajkonur, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je rekao, trenutno rukovodstvo cjelokupne ruske kosmičke industrije sprovodi istragu kako bi se utvrdile svi razlozi zbog čega je došlo do incidenta.

On, međutim, nije mogao da potvrdi da li će na predstojećem sastanku sa Putinom prisustvovati šef ruske kosmičke agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin i vice-premijer Jurij Borisov.

Peskov je takođe prokomentarisao sam incident rekavši da su svi sistemi bezbjednosti dobro odradili posao budući da su kosmonauti ostali živi i nepovrijeđeni.

Prethodno je saopšteno da je tokom lansiranja rakete nosača „Sojuz MS-10“ sa kosmodroma Bajkonur došlo je do havarije.

Kako prenose ruski mediji, do havarije je došlo prilikom odvajanja prvog stepena rakete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije