Svemir

Noćne fotografije Zemlje govore mnogo o civilizaciji

Noćne fotografije Zemlje govore mnogo o civilizaciji
Foto: NASA | Noćne fotografije Zemlje govore mnogo o civilizaciji

Noćne fotografije Zemlje izgledaju fascinantno, lijepo, ali one imaju važniju funkciju.

Govore nam o rastućem svjetlosnom zagađenju.

Izgleda kao da želimo da osvijetlimo svemir, a zapravo nam rasvjeta treba samo na tlu. Satelitske fotografije sada mogu da pruže detaljan uvid u način na koji su ljudi oblikovali tamu, a ti sistemi za posmatranje Zemlje trebalo bi da nam pomognu da se reformiše urbanističko planiranje.

Ove detaljne noćne slike pretvorile su se u zanimljiv pokazatelj rastuće urbanizacije i ekologije. Gradovi se pojavljuju kao svjetleći centri naše planete.

Istovremeno, osvjetljenje na tlu smanjuje sposobnost gledanja zvijezda na nebu. Svijetle linije označavaju obale ili saobraćajne pravce poput Trans-sibirske željezničke pruge od Moskve do Vladivostoka.

Takođe, u satelitskim snimcima jasno se može vidjeti dim koji nastaje spaljivanjem smeća u SAD-u ili na naftnim platformama u Sjevernom moru ili oko Perzijskog zaliva.

Od 2012. do 2015. gotovo 60 zemalja svijeta povećalo je nivo osvjetljenja. Međutim, veće osvjetljenje ne znači i ekonomski prosperitet. Kada su upoređene SAD i Njemačka, otkriveno je da američki gradovi imaju oko pet puta više svjetlosti po glavi stanovnika. Ipak, Njemačka ima nižu stopu kriminala.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije