Svemir

Nokia i NASA testiraju 4G LTE mrežu na Mjesecu

Nokia i NASA testiraju 4G LTE mrežu na Mjesecu
Foto: Pixabay | Nokia i NASA testiraju 4G LTE mrežu na Mjesecu
N.N.

​Zajedno s NASA-om, Intuitive Machines, Lunar Outpost i SpaceX, Nokia planira da ove godine lansira rover i kasnije lender za svonedjeljnu misiju IM-2.

NASA je Nokiji dodijelila ugovor za misiju 2022. godine u sklopu programa svemirske agencije Tipping Point, koji podržava tehnologije razvijene u industriji koje će koristiti budućem istraživanju svemira.

Nokia je rekla da će misija IM-2 biti prva mobilna 4G LTE mreža na Mjesecu, s ciljem dokazivanja da zemaljske mobilne tehnologije mogu da se koriste za pružanje povezivanja u budućim lunarnim misijama.

LTE je posebno odabran za misiju jer je "LTE/4G dobro uspostavljen u zemaljskim mrežama, pruža odlične performanse i ekonomiju obima a ispunjava početne zahtjeve misije.

Takođe, LTE/4G ima dobro definisan put do 5G. Nokijina lunarna mreža sastoji se od LTE bazne stanice sa integrisanim funkcijama Evolved Packet Core (EPC), LTE korisničke opreme, RF antena i softvera za kontrolu rada i održavanja (O&M) visoke pouzdanosti", naveo je Tieri E. Klajn – vođa laboratorije za istraživanje poslovne i industrijske automatizacije u Nokia Bell Labsu.

Klajn je objasnio da će LTE bazna stanica imati integrisane EPC mogućnosti i pasivni sistem antena, pa će biti postavljena na lunarni lender kompanije Intuitive Machines. LTE korisnička oprema, koja uključuje višesmjernu antenu, biće postavljena na rover.

Rover će stići do Mjeseca preko lendera i biće autonomno postavljen kada stigne na površinu Mjeseca. Zatim će LTE veza povezati lender i rover kako bi se postigla povezanost na Mesecu.

LTE mreža će omogućiti dvosmjernu komunikaciju u stvarnom vremenu između rovera i lendera. Ciljevi rovera su "prvo da testira komunikaciju na veoma maloj udaljenosti do nekoliko stotina metara, a drugo da testira komunikaciju većeg dometa s dometom od dva do tri kilometra od lendera.

Nokijin rover Lunar Outpost slaće video i telemetriju u stvarnom vremenu u kontrolni centar misije Intuitive Machines. Iskustva iz misije IM-2 koristiće se unutar NASA-inog programa Artemis za razvoj održivih operacija na Mjesecu do 2030. godine i pripremu za misije na Mars.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije