Svemir

Nova posada stigla na stanicu u orbiti

Nova posada stigla na stanicu u orbiti
Foto: Ilustracija | Nova posada stigla na stanicu u orbiti

Četiri člana tima posade svemirskog broda "Spejseks kru dragon", uključujući jednog ruskog kosmonauta i prvu američku Indijanku poslatu u orbitu, bezbjedno su stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) i počeli petomjesečnu naučnu misiju.

Svemirski brod se u okviru Nasine misije spojio sa Stanicom na visini od 420 kilometara, poslije leta sa Zemlje koji je trajao 29 časova, saopštila je američka agencija za istraživanje svemira.

Kapsula "Endjurans" lansirana je u orbitu prije dva dana na raketi "Spejseks falkon 9" iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Posadu čine dvoje američkih astronauta - komandir leta Nikol Aunapu Man (45) i pilot Džoš Kasada (49), japanski astronaut Koiči Vakata (59) i kosmonaut Ana Kikina (38).

Kikina je prvi državljanin Rusije na letu američkim svemirskim brodom u prethodnih 20 godina i jedina žena među kosmonautima u aktivnoj službi u ruskoj agenciji Roskosmos.

Saradnja dvije zemlje u ovoj oblasti je nastavljena uprkos tenzijama između Moskve i Vašingtona povodom rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije