Svemir

Nova studija: Kako nas eksplozije zvijezda "hrane"

Nova studija: Kako nas eksplozije zvijezda "hrane"
Foto: Screenshot / Youtube | Nova studija: Kako nas eksplozije zvijezda "hrane"
N.N.

Rijetke eksplozije zvijezda proizvele su polovinu kalcijuma u svemiru, uključujući i hranjive materije u našim zubima i kostima, pokazala je nova studija.

Jedinstvene eksplozije, nazvane "supernove bogate kalcijumom" i dalje su nedokučive u naučnom svijetu, ali je jedno nedavno istraživanje bar djelimično rasvijetlilo posljednje mjesece života ovakvih zvijezda i njihovih eksplozija.

Upravo takve supernove za samo nekoliko sekundi stvaraju ogromne količine hranjivih materija neophodnih za sva živa bića, prenio je Dejli mejl.

Istraživači su, naime, nedavno detektovali SN 2019ehk, na 55 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, koja je emitovala najviše kalcijuma u odnosu na sve zabilježene jedinstvene eksplozivne astrofizičke događaje te vrste.

​"Takvi događaji su veoma rijetki, tako da nismo znali šta je stvorilo supernovu bogatu kalcijumom. Posmatrajući šta se s ovom zvijezdom desilo u posljednjem mjesecu preij nego što je stigla do kritičnog, burnog kraja, zavirili smo u ranije neistražen teren, otvarajući nove puteve u nauci", izjavio je Vin Džejkobson Galan sa "Sautvest" univerziteta u Ilinoisu koji je vodio studiju.

Zvijezde inače oslobađaju kalcijum, ali samo mala količina nastaje tokom njihovog sagorijevanja.

Rafaela Marguti, viša autorka studije i docent fizike i astronomije sa fakulteta Vajnberg, objasnila je da "supernove, stremeći ravnoteži s okolinom, oslobađaju energiju", kao i da emisija kalcijuma efikasan način da se to i postigne.

Tim naučnika je utvrdio da je SN 2019ehk proizveo najviše kalcijuma ikada uočenog u takvom događaju, prenose Novosti.rs.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije