Svemir

Objavljena fotografija rečnog korita sa Marsa

Objavljena fotografija rečnog korita sa Marsa
Foto: ESA | Objavljena fotografija rečnog korita sa Marsa

Kada se pomisli na Mars obično se zamišlja okruženje koje je strano, te ne podsjeća na ono što je čovjeku poznato. Nove fotografije pokazuju upravo suprotno, i prikazuju svijet koji se jednom možda nije puno razlikovao od zemaljskog.

Evropska svemirska agencija objavila je fotografije prastarog, isušenog riječnog korita koje meri oko 700 kilometara u dužinu i podsjeća na riječna korita koja mogu da se vide i na Zemlji. Tako se radi o još jednom dokazu da je na Marsu prije oko 3,5 do 4 milijarde godina bilo vode, a fotografije je snimila letjelica Mars Express, koja se trenutno nalazi južno od Marsovog ekvatora.

Oblast je, što može da se vidi i na fotografijama, oblikovana kombinacijom aktivnosti tekućih voda i asteroida koji su se u prošlosti srušili na površinu Crvene planete, a na površini se vidi veći broj kratera koji su napravili objekti različitih veličina.

Postojanje reka na Marsu ukazuje i na to da je planeta nekada imala topliju, vlažniju, drugim riječima klimu koja podsjeća na onu na Zemlji, a letjelica Mars Express je dokaze za to ponudila uz pomoć High-Resolution Stereo kamere koja se koristi kako bi se površina planete mapirala u boji i visokoj rezoluciji.

(Euro News/PCPress)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije