Svemir

"Odisej" se i dalje javlja sa Mjeseca, ali brzo će isprazniti baterije

"Odisej" se i dalje javlja sa Mjeseca, ali brzo će isprazniti baterije
Foto: Tanjug/AP | "Odisej" se i dalje javlja sa Mjeseca, ali brzo će isprazniti baterije

Američka lunarna sonda "Odisej" petog dana na površini Mjeseca i dalje operativna, ali se očekuje da će danas tokom dana isprazniti baterije, saopštila je kompanija Intuitiv mašins.

Ta kompanija sa sjedištem u američkoj državi Teksas saopštila je u utorak kasno uveče da je kontrolni centar u Hjustonu u kontaktu sa lenderom koji je poslao podatke i fotografije sa površine Mjeseca, objavio je AP.

Kompanija je navela da očekuje da će izgubiti kontakt sa "Odisejem" tokom dana.

Rukovodioci kompanije rekli su novinarima u petak, dan nakon što je "Odisej" stigao na južni pol Mjeseca, da će naučna oprema u letjelici biti operativna oko devet do 10 dana prema "najboljem scenariju", prenio je Rojters.

Kompanija je tada priznala da je lender sletio bočno na površinu Mjeseca nakon greške u navigaciji, ograničavajući izlaganje solarnih panela dostupnoj sunčevoj svjetlosti.

Misija "Odisej" je dio programa NASA za komercijalne lunarne usluge, u kojem agencija plaća privatnim američkim kompanijama za usluge transporta na Mjesec.

 

U slučaju "Odiseja" naknada koju NASA plaća Intuitiv mašins iznosi 118 miliona dolara.

"Odisej" je postao prva svemirska letjelica američke proizvodnje koja je sletjela na Mjesec od 1972.

NASA je objavila na platformi X da je lender bez posade sletio na površinu Mjeseca i da se u letjelici nalaze instrumenti NASA, čiji će podaci omogućiti pripremu budućih istraživanja Mjeseca sa ljudskom posadom.

Misija lendera "Odisej" ima za cilj da procjeni okruženje južnog pola Mjeseca prije nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA sa posadom, krajem 2026. godine.

Američka lunarna misija prošlog mjeseca nije uspjela, pošto je svemirska letjelica Peregrin, lansirana u januaru sa ciljem slijetanja na Mjesec, uništena iznad Pacifika jer se suočila sa problemima curenja pogonskog goriva. Tu misiju je organizovala američka privatna kompanija Astrobotik, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije