Svemir

Ogroman asteroid proletio "alarmantno blizu Zemlje"

Ogroman asteroid proletio "alarmantno blizu Zemlje"
Foto: Ilustracija | Ogroman asteroid proletio "alarmantno blizu Zemlje"

Asteroid, koji prema procjenama stručnjaka ima nešto više od 45 metara u prečniku, prošao je "alarmantno blizu Zemlje", u nedjelju ujutro, samo nekoliko sati pošto su ga astronomi prvi put primijetili.

Ovo nebesko tijelo, nazvano Asteroid 2018 GE3, se najbliže Zemlji našlo oko 2 sata i 40 minuta (po sjevernoameričkom istočnom vremenu), kada je primijećen na oko 190.000 kilometara udaljenosti od Zemlje.

To je bliže Zemlji od Mjeseca, koji orbitira na razdaljini od oko 385.000 kilometara od naše planete. GE3 je, takođe, prošao blizu Mjeseca, kasnije toga jutra, na svom putu oko Sunca, prenosi Tajm.

Ovaj asteroid bi mogao da bude čak do šest puta veći od meteorita koji je pao kod ruskog grada Čeljabinska. Taj meteorit je eksplodirao iznad centralne Rusije 15. februara 2013. godine.

Kada je veliki kamen ušao u zemljinu atmosferu izazvao je veliku svijetlu munju, a hiljade manjih fragmenata rasulo se po regionu Čeljabinska, razbijajući prozore i oštećujući atomobile. Komadi meteorita povrijedili su oko 1.500 ljudi.

Da je GE3 ušao u zemljinu atmosferu, naučnici pretpostvljaju da bi efekti bili slični, samo što bi šteta bila ozbiljnija i veća, uz potencijalno još veći broj povrijeđenih.

Asteroid je primijetila Lunarna i planetarna laboratorija Univerzitata Arizone u Tusonu, koja je deo NASA-inog projekta "Catalina Sky Survey".

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije