Svemir

Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca
Otkrivena crna rupa 12 milijardi puta veća od Sunca

Naučnici su otkrili crnu rupu koja ima 12 milijardi puta veću masu od Sunca i koja je nastala 900 miliona godina poslije Velikog praska.

Džinovska crna rupa udaljena je 12,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u centru novootkrivenog kvazara nazvanog "SDS S J0100+2802" koji emituje energiju milion milijardi puta veću od Sunca.

Astronomi, međutim, nisu u stanju da objasne kako je toliko velika crna rupa mogla nastati tako rano u istoriji kosmosa, odmah pošto su nastale prve zvijezde i galaksije.

Član međunarodnog tima naučnika, Fajan Bian s Australijskog nacionalnog univerziteta rekao je da je teško postojećim teorijama objasniti tako brz nastanak tako velike crne rupe, piše B92.

"Ova crna rupa u centru kvazara dobila je ogromnu masu u kratkom periodu", rekao je Bian.

Profesor Sju-Bing Vu s Pekingškog univerziteta, koji je predvodio istraživanje objavljeno danas u časopisu Nature, rekao da je da je otkriveni kvazar jedinstven.

"Bilo smo veoma uzbuđeni kada smo našli da postoji tako svjetleći i masivni kvazar nastao samo 900 miliona godina poslije Velikog praska. Baš kao kod najsvjetlijeg svjetionika u udaljenom univerzumu, njegova sjajna svjetlost će nam pomoći da bolje ispitamo rani univerzum", rekao je Sju-Bing Vu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije