Svemir

Pratite nas na Google news

Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji

Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji
Foto: N.N. | Otkrivena crna rupa najbliža Zemlji
N.N.

Grupa astronoma iz Evropske južne opservatorije (ESO) i drugih instituta otkrila je crnu rupu koja je udaljena samo 1000 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o do sada nama najbližoj pronađenoj crnoj rupi, koja je dio trostrukog sistema koji možemo vidjeti golim okom kada je nebo vedro.

Naučnici su pomoću dvometarskog teleskopa koji se nalazi u ESO-voj opservatoriji u Čileu pratili dvije zvijezde sistema HR 6819 i pronašli dokaze o postojanju dodatnog nevidljivog svemirskog tijela. Smatraju da bi u budućnosti mogli da pronađu još mnogo takvih sličnih crnih rupa, navodi ESO a prenosi "Dejlimejl".

"Jako smo se iznenadili kada smo shvatili da smo otkrili prvi zvjezdani sistem s crnom rupom, a koji može da se vidi golim okom", rekao je astronom Petr Hardava sa Češke akademije nauka i koautor istraživanja. Ovaj trostruki sistem nam je toliko blizu da njegove zvijezde možemo uočiti s južne Zemljine polusfere bez teleskopa. Otkrilo se i da je ova crna rupa ne intereaguje nasilno sa svojom okolinom.

Astronomi takođe vjeruju da bi ovo otkrovenje moglo da razjasni nedoumice koje postoje o drugom sistemu sa dvije zvijezde, zvanim LB-1, koji takođe može sadržati crne rupe.

"Kada znamo na šta da obratimo pažnju onda povećavamo šanse da ćemo ih i naći", navodi drugi istraživač za Dejlimejl.

Otkriće ovog trostrukog sistema s unutrašnjim parom i udaljenom zvijezdom takođe bi moglo da pruži odgovore o nasilnim kosmičkim spajanjima koja oslobađaju toliko snažne gravitacione talase da se mogu uočiti sa Zemlje. Neki astronomi smatraju da se takva spajanja mogu dogoditi u sistemima slične konfiguracije kao HR 6819 ili LB-1, ali kada je unutrašnji par sastavljen od dve crne rupe ili crne rupe i neutronske zvijezde.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije