Svemir

Otkrivena planeta veličine Zemlje na kojoj godina traje 17 sati

Otkrivena planeta veličine Zemlje na kojoj godina traje 17 sati
Foto: Pixnio | Otkrivena planeta veličine Zemlje na kojoj godina traje 17 sati

​Astronomi su otkrili planetu veličine Zemlje koja kruži oko ultrahladne crvene patuljaste zvijezde veličine Jupitera. Crveni patuljak, koji se nalazi na oko 55 svjetlosnih godina od nas, 100 puta je manje svjetao od Sunca i pokazuje upola nižu temperaturu od naše zvijezde.

Stjenoviti svijet na toj planeti nazvanoj Spekulus 3b, udaljen je 55 svjetlosnih godina od Zemlje i otkriven je dok se kretao ispred svoje zvijezde domaćina, ultra-hladnog crvenog patuljka koji je duplo manje topliji od Sunca i 100 puta manje sjajan.

Novootkrivena planeta opisana kao "praktično iste veličine kao Zemlja", koja se okrene oko crvenog patuljka svakih 17 sati, čineći godinu na planeti kraćom od jednog zemaljskog dana.

Ali dok su godine na Spekulusu-3b kratke, danima i noćima nema kraja.

"Vjerujemo da se planeta rotira sinhrono, tako da je ista strana, koja se zove dnevna strana, uvijek okrenuta ka zvijezdi, baš kao što je i Mjesec prema Zemlji. S druge strane, noćna strana je zarobljena u beskrajnoj tami", rekao je Mišel Gijon, astronom sa Univerziteta u Liježu u Belgiji i glavni autor studije.

Ovo je tek drugi planetarni sistem koji je otkriven oko jedne ovakve patuljaste zvijezde, nakon detekcije sedam stjenovitih svijetova oko Trapista-1, još jedne hladne crvene patuljaste zvijezde udaljene 40 svjetlosnih godina od Zemlje, prenosi "Space".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije