Svemir

Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika
Foto: NASA | Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

Njemački naučnik tvrdi da je otkrio prvu rupu u ozonskom omotaču iznad Sjevernog pola.

U posljednje dvije nedjelje debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktiku, gdje se nalazi ozonska rupa, izjavio je Markus Reks, šef odsjeka za atmosfersku fiziku na Institutu Alfred-Vegener.

"U zonama gdje je debljina ozonskog omotača na maksimumu, gubitak je oko 90 odsto", kazao je Reks.

Riječ je o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sveukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 miliona kvadratnih kilometara ili 10 puta veće od površine Grenlanda. Prema Reksu, do toga je došlo zbog izuzetno jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi, gdje je smješten ozonski omotač.

"Trenutno su te vazdušne mase još uvjek nakupljene iznad Arktika i zato se ljudi u Evropi ne moraju brinuti da će brže nego inače izgorjeti na suncu. Moguće je da će te vazdušne mase u aprilu otplutati sa srednjeg Arktika prema Evropi", pojasnio je naučnik.

Proizvodnja hlorofluorougljenika, skupa jedinjenja koji oštećuju ozonski omotač, zabranjena je prije nekoliko godina i bez te zabrane bi ozonski omotač bio u još gorem stanju.

Međutim, dodaje Reks, te tvari imaju veliko vrijeme zadržavanja.

Izgleda da se ozonska rupa iznad Antarktika, otkrivena 1985. Godine, poslije čega je dogovoren Montrealski protokol i postepena zabrana hlorofluorougljenika, polako zatvara. Prošle godine bila je najmanja u proteklih 30 godina, prenosi hrvatski portal Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije