Svemir

Ovog vikend nam dolazi Supermjesec: Fenomen koji se rijetko viđa

Ovog vikend nam dolazi Supermjesec: Fenomen koji  se rijetko viđa
Foto: N.N. | Ovog vikend nam dolazi Supermjesec: Fenomen koji se rijetko viđa

Za ljubitelje posmatranja neba ovo je idealni vikend. Oni koji uživaju u takvim fenomenima neka obavezno u svoj raspored upišu 9. februar, kada će se na nebu u ranim jutarnjim satima pojaviti Supermjesec, piše Mirror.

Pun Mjesec se pojavljuje na nebu onda kada se Mjesec nađe na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, što znači da je njegova površina potpuno osvijetljena, prenosi Radiosarajevo.ba.

Istovremeno, Mjesec će takođe biti vrlo blizu našoj planeti, što znači da će se na noćnom nebu pojaviti i veći i svjetliji.

"Mjesec će biti pun do ponedjeljka ujutro, te će biti vikend punog Mjeseca", rekao je Gordon Johnston iz NASA.

Ovaj Supermjesec zovu još i Snježni. Mjesec je pridjev "snježni" dobio po mjesecu februar, za koji se očekuje da je mjesec sa najviše snježnih padavina u godini.

Sjajniji i veći Mjesec nego što je to uobičajeno, slavila su još indijanska plemena. Zanimljivo je kako su drevni narodi upravo lunarni ciklus umjesto Sunčevog koristili za obilježavanje sezonskih promjena.

Astrološki značenje ovog fenomena je nastalo 1979. godine zahvaljujući astrologu Richardu Noleu. Astrolozi vjeruju da je ovaj prirodni fenomen odlična prilika da zbacimo sa sebe nepotrebni teret jer će nam uticaj Snježnog mjeseca pomoći da donosimo prave odluke.

Ako propustite događaj ovog vikenda, srećom, nećete dugo morati čekati sljedeći Supermjesec koji će se ponovo pojaviti 9. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije