Svemir

Pedeseto lansiranje rakete "Falcon 9"

Pedeseto lansiranje rakete "Falcon 9"
Foto: SpaceX | Pedeseto lansiranje rakete "Falcon 9"

Privatna kompanija SpaceX obavila je rano jutros pedeseto lansiranje rakete "Falcon 9", čime je brzo dostigla prekretnicu za koju je drugim gigantima aerosvemirske industrije bilo potrebno mnogo više vrmena.

"Falcon 9" je poletio iz svemirskog centra u Kejp Kanaveralu na Floridi u 00.33 časova po lokalnom vremenu.

Poslije 33 minute, jedan satelit postavljen je u orbitu oko Zemlje, saopštio je SpaceX na svom veb sajtu, prenio je AFP.

Satelit je težak šest tona i veličine je gradskog autobusa. To je najveći satelit koji je SpaceX do sada podigao u stacionarnu orbitu.

Predviđeno je da ovaj aparat proširi televizijske, širokopojasne i telekomunikacione usluge u Evropi i sjevernoj Africi.

"Falcon 9" je obavio prvi let 2010. godine, a od tada je postao najznačajnija raketa kompanije sa sjedištem u Kaliforniji za slanje zaliha na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao i za lansiranje komercijalih satelita i tajnih državnih tereta.

Raketu pokreće devet motora tipa "merlin", a njena prva faza karakteristična je po tome što se vraća na Zemlju i uspješno slijeće na čvrste površine ili plutajuće platforme u okeanu.

Ovo recikliranje skupih dijelova rakete je dio cilja SpaceX da smanji troškove svemirskih letova. Dijelovi raketa ranije su padali u okean poslije svakog lansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije