Svemir

Pratite nas na Google news

Pet asteroida juri ka Zemlji, neki će da prođu već danas

Pet asteroida juri ka Zemlji, neki će da prođu već danas
Foto: N.N. | Pet asteroida juri ka Zemlji, neki će da prođu već danas
N.N.

Posljednjih sedmica NASA je upozorila na nekoliko potencijalno opasnih asteroida koji se približavaju Zemlji, ali ove nedjelje će ih biti čak pet, od toga će dva svaki čas proletjeti kraj naše planete.

Asteroidi 2013 XA22 i 2020 KZ3, širine 100, odnosno 20 metara, trebalo bi danas da projure kraj Zemlje.

Sljedeći opasan asteroid, veličine kuće, očekuje se da prođe kraj Zemlje u srijedu 10. juna, a potom u četvrtak Zemlji prijete još dva asteroida koji su širine oko 25 metara.

Posljednji, koji će najbliže proći kraj Zemlje trebalo bi da ostane na bezbjednoj udaljenosti od nekih 3,7 miliona kilometara.

Iako iz NASA saopštavaju da će svih pet asteroida proći na relativno bezbjednoj udaljenosti od Zemlje, ističu da postoji razlog za zabrinutost. Naime, čak četiri od ovih pet asteroida uočeno je tek polovinom, odnosno krajem maja, što znači da ne bismo imali vremena da se odbranimo od potencijalnog udara da prolijeću imalo bliže Zemlji.

Naučnici kažu da je veoma važno da ozbiljno počne da se razmišlja o boljoj opremi i odbrambenom sistemu koji bi spriječio da neki od budućih asteroida ikad udari Zemlju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije