Svemir

Pištolji napravljeni od meteorita starog 4.5 milijardi godina

Pištolji napravljeni od meteorita starog 4.5 milijardi godina
Foto: N.N. | Pištolji napravljeni od meteorita starog 4.5 milijardi godina

​Dva pištolja, koja su napravljena od meteorita starog 4.5 milijardi godina, mogli bi da dostignu cijenu od 1.5 miliona dolara na aukciji koja će se održati kasnije tokom ovog mjeseca.

Pištolji su konstruisani od dijelova Muonionalusta meteorita koji je 1906. godine otkriven u Švedskoj. Imaju kalibar 45 i dizajnirani su u klasičnom stilu, po uzoru na Colt 1911. Vjeruje se da se pomenuti meteorit sudario za Zemljom prije oko milion godina. Na prodaju će biti ponuđeni 20. jula (na 50. godišnjicu sletanja Apolo-a na Mesec), u Heritage Auction aukcijskoj kući u Dalasu.

Proizvodnja ovih pištolja bila je potpuno novo iskustvo za oružara, jer nikad nije radio sa takvim metalom. On je naveo da je struktura materijala bila neuobičajena i da ga je podsjećala na kamen, a da se pri obradi pokazao kao da se radi o kombinaciji čelika, aluminijuma, ugljenika i dijamanata. S obzirom da nikad niko ranije nije imao priliku da upotrebljava takav materijal, morao je da se služi intuicijom i da bude veoma pažljiv prilikom obrade, jer su različiti dijelovi meteorita imali različitu tvrdoću.

Pištolji su nakon izrade izdržali test ispaljivanja municije i oni su potpuno funkcionalni. Međutim, s obzirom na procenjenu cijenu, ne preporučuje se da se ponovo upotrebljavaju za tu namjenu.

Pored pištolja, čija će pojedinačna početna cijena biti 500 hiljada dolara, na aukciji će se naći i dijelovi istog meteorita.

(Fox)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije