Svemir

Planeta s najviše sudara (VIDEO)

Planeta s najviše sudara (VIDEO)
Foto: Pixabay | Planeta s najviše sudara (VIDEO)

Jupiter zovu i "vladarom svih planeta", a u njega je nedavno udario nepoznati objekat iz kosmosa. Nije to ništa novo - ovakvi događaji su uobičajena stvar za ovu planetu, budući da je u sudare umiješan više od bilo koje druge planete iz našeg solarnog sistema.

Događaj s početka septembra je poseban zbog toga što naučnicima sa Zemlje rijetko pođe za rukom da neki sudar zabilježe, a ovoga puta se dogodilo baš to – sudar je zabilježio jedan amater-astronom iz Japana.

Članovima astronomske zajednice je poznat kao MASA Planetary Log, a snimak sudara je objavio na platformi X (Twitter).

Trenutno nema informacija o veličini objekta koji je udario u Jupiter, ali se na snimku dobro vidi da je bio dovoljno krupan da izazove spektakl.

Ovakvi događaji su obična stvar na Jupiteru, jer se nalazi u blizini Asteroidnog pojasa i svojom gravitacijom privlači objekte koji proleću u blizini.

Prema studiji koja je završena 2013. godine, objekti prečnika između 5 i 20 metara u Jupiter udare između 12 i 60 puta godišnje. Na svakih par godina pojavi se i neki značajno veći – prečnika i do 100 metara. Naučnici ističu da gravitacija Jupitera "komanduje" brojnim asteroidima, što štiti Zemlju od nepoželjnih događaja.

(PC Press)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije