Svemir

Pet planeta koje su najsličnije Zemlji

Pet planeta koje su najsličnije Zemlji
Pet planeta koje su najsličnije Zemlji

Da bi se izbjegle greške u poređenjima planeta sa Zemljom, osmišljen je tzv. Indeks sličnosti Zemlji (Earth Similarity Index, skr. ESI), kojim se mjeri fizička sličnost neke planete ili mjeseca našoj Zemlji

 Važno je napomenuti kako ESI nije metoda za traženje planeta koji podržava život; to je metoda za traženje svijeta čije su karakteristike ugrubo slične našem. Vrijednost se kreće u intervalu od 0 do 1, s tim da Zemlja ima onu krajnju vrijednost, dakle 1. ESI se računa na temelju poluprečnika posmatrane planete, gustoće, površinske temperature i brzine oslobađanja. Većina egzoplaneta predaleka je da bismo uopste mogli prikupiti ove informacije, zbog toga se te veličine približno procjenjuju na temelju dostupnih podataka. One planete čija ESI-vrijednost prelazi 0,8 smatraju se sličnima Zemlji.

Ukoliko pogledamo izvan Sunčevog sistema, sljedećih pet planeta po navedenom indeksu najsličniji su Zemlji.

KEPLER 438B

Kepler 438b ima najviši ESI (0,88) od svih do sada pronađenih egzoplaneta. Otkrivena je ove godine u orbiti crvenog patuljka udaljenog 470 svjetlosnih godina, koji je manji i hladniji od Sunca. Kepler 438b nalazi se u zoni pogodnoj za razvoj života i poluprečnik mu je 12% veći od Zemljinog, dok se površinska temperatura kreće u rasponu od 0°C do 60°C. Uprkos sličnosti, njegova matična zvijezda povremeno izbacuje snažne radioaktivne baklje, koje ga vjerojatno čine nenastanjivim.

GLIESE 667CC

Ova planeta, koja kruži oko crvenog patuljka u trostrukom zvjezdanom sistemu Gliese 667, nalazi se u zoni pogodnoj za razvoj života. 24 svjetlosne godine je daleko od nas, a ESI mu iznosi 0,85. Masa planete Gliese 667Cc je 3,8 puta veća od mase Zemlje, dok mu je prosječna površinska temperatura oko 5°C.

KEPLER 442B

Kepler 442b je 1.100 svjetlosnih godina daleko od nas, a njegov ESI iznosi 0,84. Takođe se nalazi u zoni pogodnoj za razvoj života, ali prosječna površinska temperatura je oko -40°C. Pretpostavlja se kako joj je masa 2,3 puta veća od Zemljine.

KEPLER 62E I KEPLER 62F

Ove dvije planete kruže oko iste zvijezde, udaljene 1.200 svjetlosnih godina od nas. Obe se nalaze u zoni pogodnoj za razvoj života, a poluprečnik im je takođe sličan: 1,6, odnosno 1,4 veći od Zemljinog. Pretpostavlja se kako površinska temperatura na oba svijeta dozvoljava postojanje vode u tečnom stanju. ESI za Kepler 62e iznosi 0,83, dok za Kepler 62f iznosi 0,67.

KEPLER 452B

ESI ove planete iznosi 0,83 i kao i prethodne, nalazi se u zoni pogodnoj za razvoj života zvijezde koja je slična našoj. Poluprečnik iznosi 1,6 Zemljinog, dok se temperatura na površini kreće u intervalu od -20°C do +10°C.

(NN, znanost.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije