Svemir

Polarna svjetlost Aurora Borealis se približava Zemlji

Polarna svjetlost Aurora Borealis se približava Zemlji
Foto: Ilustracija | Polarna svjetlost Aurora Borealis se približava Zemlji
N.N.

Polarna svjetlost, Aurora Borealis, spektakularni vizuelni fenomen koji može da se vidi u arktičkom krugu, mogao bi da bude vidljiv i u drugim dijelovima svijeta u narednih nekoliko dana, a na tome bi trebalo zahvaliti geomagnetnoj oluji koja će pogoditi Zemlju, prenosi BBC.

Stručnjaci iz Nacionalne institucije za okeane i atmosferu (NOAA), američke meteorološke agencije, kažu da je oluja umjerenog intenziteta, ali ipak dovoljno je jaka da bi polarna svjetlost mogla da se vidi golim okom u Kanadi i na severu SAD.

Geomagnetna oluja je fenomen do koga dolazi zbog promena u Zemljinoj magnetosferi. Događa se usljed sudara solarnog vjetra - odnosno čestica koje prolaze kroz solarni sistem - i Zemljinog magnetnog polja.

Oluja nastaje izbacivanjem koronalnih masa, odnosno emisija solarne plazme koje putuju iz solarnih zona sa jakim magnetnim poljima.

Potrebni su dani da bi oluje i stigle do Zemlje, ali najintezivnije Zemlju pogađaju u roku od svega 18 sati.

Ove nedelje je geomagnetna oluja doprinijela stvaranju čak tri eksplozije iz sunčevih zona - solarnih predela smanjene površinske temperature. Eksplozije putuju kroz svemir i uništavaju sve što im je na putu.

Kada dođe do Zemlje, eksplozija se suočava sa atomima i molekulima u njenoj atmosferi. Upravo tako nastaje polarna svjetlost na polovima. Na Sjevernom polu naziva se Aurora Borealis, a na Južnom - Aurora Australis.

Nažalost, jake geomagnetne oluje imaju i neke neželjene nuspojave. One mogu da poremete napajanje strujom, komunikacije i satelite.

Neki naučnici sumnjaju i da utiču na poremećaj biološkog sata kod ljudi i izazivaju promjene krvnog pritiska i otkucaja srca.

Ruski astrofizičar Sergej Bogačov kaže da je ovo najjača takva oluja u proteklih 18 mjeseci, ali joj je ipak dao ocjenu tri na skali od jedan do pet.

U Američkoj meteorološkoj agenciji kažu da ove eksplozije nisu opasne i da je malo vjerovatno da bi mogle da ugroze planetu.

Ovo nije ništa u poređenju s Velikom sunčevom olujom iz 1859. godine - najekstremnijom solarnom olujom zabilježenom do sada - kada je polarna svjetlost mogla da se vidi čak i na Bahamima.

U Izvještaju američke Nacionalne akademije nauka piše da bi "teški olujni scenario" mogao da prouzrokuje štetu od jedne do dvije hiljade milijardi dolara samo tokom prve godine, a svijetu bi trebalo četiri do 10 godina da se oporavi.

Srećom, trenutna oluja će vjerovatno biti zapamćena samo kao "pojačana" polarna svjetlost.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije