Svemir

Polarna svjetlost Aurora Borealis se približava Zemlji

Polarna svjetlost Aurora Borealis se približava Zemlji
Foto: Ilustracija | Polarna svjetlost Aurora Borealis se približava Zemlji

Polarna svjetlost, Aurora Borealis, spektakularni vizuelni fenomen koji može da se vidi u arktičkom krugu, mogao bi da bude vidljiv i u drugim dijelovima svijeta u narednih nekoliko dana, a na tome bi trebalo zahvaliti geomagnetnoj oluji koja će pogoditi Zemlju, prenosi BBC.

Stručnjaci iz Nacionalne institucije za okeane i atmosferu (NOAA), američke meteorološke agencije, kažu da je oluja umjerenog intenziteta, ali ipak dovoljno je jaka da bi polarna svjetlost mogla da se vidi golim okom u Kanadi i na severu SAD.

Geomagnetna oluja je fenomen do koga dolazi zbog promena u Zemljinoj magnetosferi. Događa se usljed sudara solarnog vjetra - odnosno čestica koje prolaze kroz solarni sistem - i Zemljinog magnetnog polja.

Oluja nastaje izbacivanjem koronalnih masa, odnosno emisija solarne plazme koje putuju iz solarnih zona sa jakim magnetnim poljima.

Potrebni su dani da bi oluje i stigle do Zemlje, ali najintezivnije Zemlju pogađaju u roku od svega 18 sati.

Ove nedelje je geomagnetna oluja doprinijela stvaranju čak tri eksplozije iz sunčevih zona - solarnih predela smanjene površinske temperature. Eksplozije putuju kroz svemir i uništavaju sve što im je na putu.

Kada dođe do Zemlje, eksplozija se suočava sa atomima i molekulima u njenoj atmosferi. Upravo tako nastaje polarna svjetlost na polovima. Na Sjevernom polu naziva se Aurora Borealis, a na Južnom - Aurora Australis.

Nažalost, jake geomagnetne oluje imaju i neke neželjene nuspojave. One mogu da poremete napajanje strujom, komunikacije i satelite.

Neki naučnici sumnjaju i da utiču na poremećaj biološkog sata kod ljudi i izazivaju promjene krvnog pritiska i otkucaja srca.

Ruski astrofizičar Sergej Bogačov kaže da je ovo najjača takva oluja u proteklih 18 mjeseci, ali joj je ipak dao ocjenu tri na skali od jedan do pet.

U Američkoj meteorološkoj agenciji kažu da ove eksplozije nisu opasne i da je malo vjerovatno da bi mogle da ugroze planetu.

Ovo nije ništa u poređenju s Velikom sunčevom olujom iz 1859. godine - najekstremnijom solarnom olujom zabilježenom do sada - kada je polarna svjetlost mogla da se vidi čak i na Bahamima.

U Izvještaju američke Nacionalne akademije nauka piše da bi "teški olujni scenario" mogao da prouzrokuje štetu od jedne do dvije hiljade milijardi dolara samo tokom prve godine, a svijetu bi trebalo četiri do 10 godina da se oporavi.

Srećom, trenutna oluja će vjerovatno biti zapamćena samo kao "pojačana" polarna svjetlost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije