Svemir

Posada iz kapsule SpaceX krenula prema Zemlji nakon šest mjeseci

Posada iz kapsule SpaceX krenula prema Zemlji nakon šest mjeseci
Foto: nasa.gov | Posada iz kapsule SpaceX krenula prema Zemlji nakon šest mjeseci

Treća vremenski najduža misija astronauta lansiranih letjelicom SpaceX na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) počela je u četvrtak rano ujutro povratak na Zemlju nakon gotovo šest mjeseci u svemiru.

Kapsula SpaceX Crew Dragon s tri američka i jednim njemačkim astronautom odvezala se od ISS-a nešto iza 7 sati po srednjoevropskom vremenu i i krenula na let koji će trajati oko 23 sata, prenosi Index.

Snimka uživo prikazana je na NASA webcastu. Prođe li sve glatko, Crew Dragon nazvan Endurance, prizemljiće padobranom u more kod američke savezne države Floride u 6.43 po srednjoeuropskom vremenu u petak. 

Posada Endurancea koju čine američki astronauti Tom Marshburn (61), Raja Chari (44) i astronautkinja Kayla Barron (34) te njemački astronaut iz Evropske svemirske agencije (ESA) Matthias Maurer (52), stigli su na ISS 11. novembra.

Prije otprilike sedam dana na svemirsku stanicu došla im je zamjena, a na ISS-u su i tri ruska kosmonauta u dugotrajnoj misiji. Jedan od njih, Oleg Artemijev preuzeo je komandu nad ISS-om od Marshburna u četvrtak ujutro prije polaska, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Posada NASA-ESA službeno se naziva Crew-3 i treća je po redu prema ISS-u koju za NASA provodi kom inovatora i milijardera Elona Muska.

NASA je nakon nesreća od 2011. godine prestala lansirati svoje space shuttleove i zavisila je o ruskim letjelicama Sojuz za prevoz svojih astronauta na ISS sve do prošle godine kada je tu zadaću svojom kapsulom Dragon preuzeo Musk, takođe proizvođač električnih vozila Tesla, a odnedavna i vlasnik društvene platforme Twitter. 

Tvrtku SpaceX sa sjedištem u Kaliforniji Musk je zasnovao 2002. godine i ona je poslala na svemirske letove u protekle dvije godine sedam letjelica s ljudskom posadom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije