Svemir

Postoje li i bijele rupe u svemiru?

Postoje li i bijele rupe u svemiru?
Foto: N.N. | Postoje li i bijele rupe u svemiru?

​Svi znaju za crne rupe u svemiru, ali je malo poznato da sve veći broj astrofizičara ozbiljno razmatra ideju da postoji izlaz iz njih, odnosno mjesto gdje sve što one usisaju bude i izbačeno.

Ukoliko zaista postoje takve "bijele rupe", kako ih nazivaju, one bi, piše sajt "Mother Nature Network", mogle da objasne najveće misterije univerzuma.

Crne rupe su, podsjeća se u tekstu, mjesta u kome je prostor-vrieme beskonačno zakrivljeno, i gdje je gravitacija toliko jaka da čak ni svjetlost ne može da joj pobjegne.

Kada materija upadne u crnu rupu, ona bude zdrobljena do tačke da je toliko zbijena da nijedna teorija ni ne zna kako da opiše šta se tu događa.

"Ako igdje u kosmosu ne postoji izlaz, to je u središtu crne rupe. Ili smo barem tako mislili", navodi MNN pozivajući se na pisanje magazina "Nju Sajentist".

U tom smislu, ukazuje se u tekstu, bijele rupe u osnovi predstavljaju suprotnost crnim rupama.

"Dok crna rupa ima horizont događaja koji, ako se pređe, predstavlja tačku bez povratka, bijela rupa ima horizont koji, suprotno tome, obilježava tačku kojoj se ne može prići. Horizont bijele rupe je toliko odbojan da čak ni svjetlost ne može da uđe", navodi se u tekstu.

Štavise, ističe se, crne i bijele rupe su inverzije jednih drugih u vremenu - bijela rupa je u osnovi budućnost crne rupe, a crna rupa je prošlost bijele rupe. One su prave suprotnosti jedna drugoj u skoro svakom smislu.

Ipak, napominje sajt, postoji jedan mali problem sa teorijom belih rupa - niko nije nikada video bar jednu, što je čudno, imajući u vidu da bi trebalo da budu jedne od najsvetlijih objekata u univerzumu zbog energije koja se izbacuje iz njih.

S druge strane, crne rupe je nemoguće vidjeti, ali poznato je da ih je mnogo u svemiru.

"Suprotno tome, bijele rupe bi trebalo da budu svetlosni signali na noćnom nebu. A ipak, ništa od toga”, navodi MNN.

I to je, istice, dovoljan razlog da u njihovo postojanje posumnjaju mnogi astrofizicari.

Međutim, naglašava MNN, ne treba izgubiti iz vida da su mnogi nekada bili skeptični i u vezi sa postojanjem crnih rupa.

Kao jedan od razloga za vjeru u postojanje bijelih rupa MNN navodi da su one teoretski pogodne.

"Teoretska mogućnost bijelih rupa je zapravo predviđena Ajnštajnovom teorijom relativiteta. Zapravo, bijele rupe su upravo rješenje jednačina te teorije", navodi se u tekstu.

Tako da, kako se ističe, ako bijele rupe postoje, to bi pomoglo naučnicima da objasne mnoge misterije koje i dalje postoje u vezi sa crnim rupama.

Bijele rupe bi, čak, mogle da prosvijetle naučnike kada je riječ o najvećoj misteriji svih vremena - porjeklu kosmosa.

"One bi pružile alternativni model teoriji Velikog praska, sugerišući da je univerzum mogao da nastane iz prethodne faze urušavanja obrnutog univerzuma. Bili bismo na kraju bijele rupe nekada masivne crne rupe", objašnjava MNN.

Međutim, dok se ne otkrije bar jedna od tih bijelih rupa, najvjerovatnije je da one ostanu samo teoretski kuriozitet.

MNN, ipak, napominje da postoje neki kandidati, a kao primjer navodi da su naučnici nedavno otkriveni misteriozne brze radio impulse koji potiču iz dubine svemira, a koji su do sada izmicali objašnjenju.

"Moguće je da su ti moćni impulsi zraci iz belih rupa. To je samo pretpostavka u ovom trenutku, ali je potencijalni trag. Jedini način da zauista saznamo je da nastavimo da posmatramo", zaključuje portal MNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije