Svemir

Potpuno nova vrsta magline otkrivena u dubokom svemiru

Potpuno nova vrsta magline otkrivena u dubokom svemiru
Foto: WikiImages/Pixabay | Potpuno nova vrsta magline otkrivena u dubokom svemiru
N.N.

​Magline su neki od najljepših objekata u svemiru.

To su oblaci međuzvjezdanog gasa i prašine koji se oslobađaju u svemir zračenjem ili apsorpcijom zračenja.

Prvobitno se svaki raštrkani astronomski objekat, uključujući galaksije izvan Mliječnog puta, zvao maglina.

Galaksija Andromeda, na primjer, nekada se zvala Andromedina maglina, a spiralne galaksije uopšte su se zvale spiralne magline.

Većina maglina je ogromna, prečnika stotine svjetlosnih godina. Mnoge magline su vidljive zbog fluorescencije koju izazivaju vruće zvijezde koje se nalaze u njima. Sada su astronomi otkrili nešto slično, ali u isto vrijeme potpuno novo.

Novi objekat je nazvan galaktička emisiona maglina. U središtu YY Hya je binarni sistem periodično promjenljivih zvijezda koji se sastoji od narandžastog patuljka (zvijezde K klase) i vrućeg bijelog patuljka. Zvijezde se nalaze u zajedničkom omotaču gasa koju emituje zvijezda, koja je postala bijeli patuljak.

Unutar ovog zajedničkog omotača, obe zvijezde evoluiraju odvojeno, dok zvjezdano zračenje osvjetljava rasuti gas.

"Postoji dosta binarnih zvijezda u svemiru, pa se zna da to utiče na evoluciju i kraj njihovog života. U bliskim binarnim sistemima, širi spoljašnji dio zvijezde spaja se u zajednički omotač oko obe zvijezde. Međutim, unutar ovog gasovitog omotača, jezgra dvije zvijezde su praktično netaknuta i one evoluiraju kao nezavisne pojedinačne zvijezde", kaže Stefan Kimesvenger, koautor studije.

U slučaju YY Hya, omotač je raspoređen na više od 15 svjetlosnih godina u prečniku i nalazi se iznad galaktičke ravni pa je ne ometaju drugi oblaci gasa.

Budući da je objekat nešto viši od Mliječnog puta, maglina evoluira uglavnom bez smetnji, pišu naučnici.

Astronomi su otkrili da je temperatura bijelog patuljka u ovoj maglini oko 66.000°C, što je dosta za takve objekte. Temperatura patuljaka K obično je oko 4.400 ° C. Narandžasti patuljak ima približnu masu našeg Sunca. Zvijezde kruže jedna oko druge.

Modeli koje su napravili astronomi sugerišu da je bijeli patuljak izbacio omotač gasa prije oko 500.000 godina.

Fragment magline YY Hya otkriven je još osamdesetih godina prošlog vijeka, ali su tek ovih dana astronomi sa Univerziteta u Inzbruku utvrdili da ne pripada maglinama kakve su do sada poznavali, prenosi NationalGeographic.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije