Svemir

Potpuno pomračenje Mjeseca, 27. jula

Potpuno pomračenje Mjeseca, 27. jula
Foto: Ilustracija | Potpuno pomračenje Mjeseca, 27. jula

Građani Srbije i BiH imaće priliku da u noći između petka i subote, 27. na 28. jula, posmatraju pomračenje Mjeseca, koje će uz stručne komentare moći da se posmatra i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu, saopšteno je danas iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković"

Sve faze pomračenja Mjeseca će biti vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, Istočne Afrike, Arabijskog poluostrava i područja Kaspijskog mora.

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Mjeseca u 20:01 (u Beogradu) pa do njegovog izlaska iz polusjenke 28. jula u 01:29.

Kako je očima vidljiv samo prolazak Mjeseca kroz Zemljinu sijenku, prema saopštenju Astronomskog društva Mjesec će početi da ulaz u Zemljinu sjenku u 20.24, 21:30 će cijeli uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja.

U 22:22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mjesec će biti u 23:13, kada će početi da izlazi iz sjenke i to će biti kraj totaliteta.

Posljednji Mjesečev kontakt sa Zemljinom senkom dogodiće se u 00:19 (subota, 28. juli).

U objašnjenju se navodi da je Sunce, nama najbliža zvijezda, obasjava sve svoje hladne pratioce, pa zato oni imaju senke i polusjenke iza sebe.

Posmatrač Sunca iz polusjenke vidi samo dio Sunca.

Sa njegovim približavanjem sjenci vidljivi dio Sunčeve površine je sve manji, da bi ono iz sjenke postalo potpuno nevidljivo.

 

Zemljina senka je duga oko 1,5 milion kilometara. Kada Mjesec u svom kretanju oko Zemlje uđe u njenu polusjenku, odnosno sjenku govori se o pomračenjima Mjeseca polusjenkom ili sjenkom, koja mogu biti djelimična ili potpuna (totalna).

Uobičajeno je da se jedno vrijeme prije prvog kontakta Mjeseca sa Zemljinom sjenkom kao i poslije posljednjeg na Mjesečevoj površini u blizini dodira vidi rumenilo izazvano Zemljinom polusjenkom.

Kako je 27. jula Mjesec blizu horizonta pri prvom kontaktu sa sjenkom ova igra "rumenila" je prije prvog kontakta isključena.

I uopšte sve vijreme pomračenja Mjesec će biti blizu horizonta, najviše dva pedlja sasvim ispružene ruke.

Iako je u sijenci Mjesečev disk je vidljiv iobično ima tamno crvenu boju.

Razlog je u tome što se od bijele Sunčeve svjetlosti kroz Zemljinu atmosferu poslije savijanja u njoj do Mjesečeve površine probija samo dugotalasna crvena svjetlost.

U slučaju povoljnih meteoroloških uslova (vedro nebo) građani će ovu pojavu moći da posmatraju golim okom, dvogledom, a u Beogradu uz stručne komentare i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Uz pomračenje Mjeseca biće moguće posmatrati i planete Veneru (na početku noći), Jupiter, Saturn i Mars. Mars je ovih dana pogodan za posmatranje jer je blizu Zemlje (u opoziciji), poručili su iz Astronomskog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije