Svemir

Pratite nas na Google news

Površinu Saturnovog mjeseca kreirale sile koje su oblikovale Zemlju

Površinu Saturnovog mjeseca kreirale sile koje su oblikovale Zemlju
Foto: Ilustracija | Površinu Saturnovog mjeseca kreirale sile koje su oblikovale Zemlju
N.N.

Naučnici su objavili kako najveći Saturnov mjesec ima mnoga jezera, planina i dina, a njegova je površina kreirana mnogim istim silama koje su oblikovale Zemlju.

Tim predvođen Rosali Lopez s Tehnološkog instituta u Kaliforniji kazao je da je Titanova vidljiva spoljašnost jedna od geološki najraznolikijih u Sunčevom sistemu, piše France24.

"Uprkos razlikama u materijalu, temperaturama i gravitacijskim poljima između Zemlje i Titana, mnoga obilježja njihovih površina slična su i mogu se interpretirati kao proizvod istih geoloških procesa", objavili su naučnici u časopisu Nature Astronomy.

Koristeći radarske i infracrvene podatke koje je generirala sada već pokvarena sonda Cassini, koja je izvršila 20-godišnju misiju srušivši se na Saturn 2017. godine, naučnici su uspjeli popuniti mnoge praznine u mapiranju Titana udaljenog nekih 1,2 milijarde kilometara od Zemlje.

Dine i jezera relativno su mladi, a planinske površine su nešto starije.

Površina Titana oblikovana je nakupljanjem i erozijom sedimenata, s dinama na ekvatoru, visoravnima u središtu i jezerima na polovima.

Baš kao i na Zemlji, Titanova je površina oblikovana kraterima, erozijom, kretanjem tektonskih ploča i vulkanskim aktivnostima.

"Titan je jedino poznato nebesko tijelo osim Zemlje koje ima tekuće površine. Metan se na veoma niskim temperaturama javlja u tri stanja, čvrstom, tekućem i plinovitom i na Titanu čini ciklus kakav je na Zemlji sličan kiši koja stvara rijeke i jezera te potom isparava kako bi ponovo oblikovala oblake", objasnila je Alice Le Gal, jedna od naučnica koja je radila na ovom istraživanju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije