Svemir

Pratite uživo lansiranje rovera "Persiverens" na krater Jezero na Marsu

Pratite uživo lansiranje rovera "Persiverens" na krater Jezero na Marsu
Foto: YouTube | Pratite uživo lasiranje rovera "Persiverens" na krater Jezero na Marsu

Američka svemirska agencija (NASA) danas lansira rover "Persiverens", koji treba da sleti na Mars i to u krater Jezero, koji je ime dobio po ovoj maloj opštini u RS i BiH.

Građani ovog malog mjesta biće u prilici da uživo prate lansiranje  rovera na video-bimu, a ostali mogu da prate putem YouTubea.

Snežana Ružičić, načelnica Jezera, rekla je ranije za "Nezavisne novine" da se već nekoliko mjeseci pripremaju za dan lansiranja te da je bila planirana velika manifestacija, ali da je morala biti otkazana zbog korone.

Zadak rovera "Perseverance" je da istraži i prikupi dokaze o životu na krateru. Slijetanje rovera na tlo kratera predviđeno je za februar 2021. godine, te povratak na Zemlju nakon dužeg perioda.

Na sajtu NASA ističu da je ovo najvažnija njihova misija, a opština Jezero je navedena na njihovom sajtu, gdje su objasnili po čemu je krater na Marsu dobio ime.

"Dvadeset trećeg septembra 2019. Erik Nelson, američki ambasador u BiH, predao je pismo Snežani Ružičić, načelnici balkanske opštine Jezero. Pismo je poslao Džejms Vacin, direktor NASA za istraživanje Marsa, u kojem je istakao da je počastvovan vezom koja je uspostavljena između malog balkanskog gradića Jezero i kratera Jezero, kao mjesta slijetanja predstojeće NASA misije", piše u tekstu pod nazivom "Misija na Marsu povezala NASA i gradić u Bosni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije