Svemir

Predstavljen prvi turski astronaut

Predstavljen prvi turski astronaut
Foto: Ilustracija | Predstavljen prvi turski astronaut

ISTANBUL - Prvi turski astronaut Alper Gezeravči otputovaće na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ do kraja godine, izjavio je danas predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Gezeravči, pilot vazduhoplovstva star 43 godine, izabran je da bude prvi turski državljanin u svemiru. NJegova zamjena je Tuva Čihangir Atasever /30/, inženjer sistema za vazduhoplovstvo u turskom odbrambenom preduzeću "Roketsan".

Erdogan je ovo objavio na sajmu avijacije i svemira Teknofest u Istanbulu, što je bio njegov prvi javni nastup od kada mu je pozlilo tokom televizijskog intervjua u utorak. Pojavio se zajedno sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i privremenim premijerom Libije Abdulom Hamidom Dbeibehom.

"Naš astronaut će tokom misije obaviti 13 različitih eksperimenata koje su pripremili cijenjeni univerziteti i istraživačke institucije naše zemlje", rekao je Erdogan, prenosi AP. Erdogan je Gezeravčija opisao kao "turskog pilota heroja koji je postigao značajan uspjeh u komandi vazduhoplovstva".

Na sajtu turske svemirske agencije Gezeravči je opisan kao veteran vazduhoplovstva i pilot aviona "F-16" koji je pohađao Tehnološki institut američkog vazduhoplovstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije