Svemir

Prema Zemlji jure snažne solarne baklje

Prema Zemlji jure snažne solarne baklje
Foto: NASA | Prema Zemlji jure snažne solarne baklje

​Nekoliko meteoroloških agencija širom svijeta upozorilo je da Zemlju ovih dana može pogoditi jača solarna oluja.

Britanska meteorološka služba (Met Office), Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC), američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) te australijski Ured za meteorologiju (BOM) izdali su upozorenja za mogućnost solarne, odnosno geomagnetske oluje tokom sljedećih nekoliko dana, piše Science Alert.

Upozorenje stiže nakon što je područje aktivnih sunčevih pjega u više navrata oslobodilo jake solarne baklje klase M. Ali nema prevelikog razloga za brigu, radi se o normalnoj sunčevoj aktivnosti; posebno tokom njegove trenutne faze 11-godišnjeg ciklusa.

Ove oluje mogu uzrokovati neke manje poteškoće u funkcioniranju tehnologije, koje vjerojatno nećemo ni primijetiti.

Zapravo, ovih dana nas je pogodila takozvana kanibalska solarna oluja, koja je na kraju ispala umjerene snage te nije bilo nekih posljedica. Međutim, ako se trenutno nalazite na sjevernijim geografskim širinama, mogli ste se veseliti nečemu vrlo uzbudljivom - pojavi prekrasne polarne svjetlosti, aurori borealis.

Kanibalska oluja

Sunce je prije par dana izbacilo dva oblaka plazme, odnosno dva izbacivanja koronalne mase (CME). Erupcije su krenule sa Sunca 14. i 15. avgusta te je vjerojatno došlo do takozvanog efekta kanibalizacije.

Naime, kada se dvije erupcije spoje u jednu dolazi do "kanibalskog koronalnog izbacivanja mase". Kanibalska izbacivanja nastaju kada brže sunčeve erupcije prestignu one sporije i formiraju divovsku, kombinovanu talasnu frontu koja pokreće snažnu geomagnetsku oluju.

Ovaj dvostruki CME došao je do Zemlje u četvrtak, 18. avgusta, te izazvao pojavu polarne svjetlosti, navodi Space.com.

Solarni ciklus

Sunce otprilike svakih 11 godina prolazi kroz ciklus različitih nivoa aktivnosti, od niskih do visokih. Te cikluse mjerimo prema broju i aktivnosti sunčevih pjega te koronarnih rupa.

Pri porastu sunčeve aktivnosti, raste i broj pjega te dolazi do solarnog maksimuma. Nakon toga se aktivnost postepeno smanjuje te nastaje solarni minimum.

Sunčeve pjege su privremena područja na Suncu koja imaju snažnija i složenija magnetska polja od okolnog područja te su hladnije i tamnije od okružujuće plazme.

Njihove komplikovane linije magnetskog polja se zapetljavaju, razdvajaju i ponovno spajaju što dovodi do erupcija, odnosno do izbacivanja koronalne mase i solarnih baklji.

Koronalne rupe su takođe hladnije, tamnije i s manjom gustoćom od plazme okolo, ali su puno veće od sunčevih pjega, a nastaju zbog otvorenih magnetskih polja koja omogućuju solarnom vjetru da lakše pobjegne u svemir. To rezultira relativno brzim strujama solarnog vjetra.

Trenutno naše Sunce ima i sunčeve pjege i rupe. U fazi je eskalacije svog ciklusa aktivnosti, približavajući se njegovom vrhuncu koji se predviđa u julu 2025. To znači da je posljednje vrijeme na našoj zvijezdi bilo prilično burno i s gotovo svakodnevnim erupcijama.

Koliko su opasne geomagnetske oluje

Većinom se radilo o manjim erupcijama, ali one veće, poput baklji M-klase koje emituje sunčeva pjega AR3078, mogu uticati na zbivanja na Zemlji, pogotovo ako se kreću u našem smjeru.

Plazma iz ovih erupcija može se sudariti s našim magnetskim poljem i atmosferom, rezultirajući geomagnetskom olujom.

Postoji više nivoa geomagnetskih oluja. Blaga je klasifikovana kao G1, umjerena kao G2, a jaka kao G3. Ljestvica ide čak do G5.

Tokom blagih oluja može doći do kolebanja u električnoj mreži. Ona može uticati na rad satelita i na ponašanje migratornih životinja.

Za umjerenih oluja mogu se pojaviti problemi s naponom i oštećenje transformatora, sateliti će možda trebati ispraviti kurs, a može doći i do prekida funkcija radiovalova visokih frekvencija.

Pri jakoj solarnoj oluji će možda biti potrebne korekcije napona te može doći do poremećaja kod satelitske i niskofrekventne radio navigacije.

Dobra vijest je da se u sva tri slučaja može vidjeti polarna svjetlost.

Šta nas čeka ovih dana?

Nakon što je objašnjeno kakve sve nivoe solarnih oluja postoje te kakve poteškoće mogu izazvati, biće jasnija predviđanja koje za ove dane navode meteorološke organizacije.

Tako je Met Office naveo da je u četvrtak solarna aktivnost bila umjerena, s tri baklje umjerene klase. 

NOAA navodi da je 17. avgusta zabilježeno šest sati umjerenih geomagnetskih oluja te da su se poremećeni uslovi nastavili i 18. avgusta na manjim razinama.

"Oluje dolaze zbog niza erupcija sa Sunca koje stižu na Zemlju. Očekujemo da će ovi poremećaji potrajati do subote te da će prvenstveno biti manjeg do umjerenog nivoa", dodaje NOAA.

Australijski meteorološki ured upozorava da bi danas moglo doći do solarne oluje tipa G2.

"Zbog kombinacija struje vjetra velike brzine koronalne rupe te nekoliko izbacivanja koronalne mase koji su uočeni posljednjih nekoliko dana, tokom 20. avgusta očekuju se nivoi G1. Tih dana postoji i mogućnost izoliranih nivoa G2", navodi BOM.

Uskoro više nismo na nišanu sunčeve pjege AR3078

Sunčeva pjega AR3078 se polako udaljava od našeg smjera; upitno je hoće li njegova posljednja erupcija M-klase pogoditi Zemlju, a nakon toga više nećemo biti na njenom "nišanu".

Međutim, samo je pitanje vrijemena kada će se dogoditi još jedna serija solarnih oluja.

Sunce je u ovom ciklusu mnogo aktivnije nego što je službeno predviđeno i već je ove godine oslobodilo nekoliko baklji klase X, prenosi Index. Radi se o najjačim erupcijama na Suncu, baklje M-klase su za stepen slabije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije