Svemir

Preminuo autor jedne od najpoznatijih fotografija svih vremena

Preminuo autor jedne od najpoznatijih fotografija svih vremena
Foto: Tanjug/AP | Preminuo autor jedne od najpoznatijih fotografija svih vremena

VAŠINGTON- Apollo astronaut pukovnik Frenk Borman, koji je komandovao prvom misijom u orbiti oko Mjeseca, preminuo je u Bilingsu u Montani u 95. Godini života, saopštila je NASA.

"Danas se sjećamo jednog od Nasinih najboljih. Astronaut Frenk Borman je bio pravi američki heroj. Među njegovim brojnim dostignućima, je to što je služio kao komandant misije Apolo 8, prve misije čovječanstva oko Mjeseca 1968. Godine", izjavio je administrator Nase Bil Nelson, a prenosi RTS.

Pored njegove važne uloge komandanta misije Apolo 8, on je veteran misije Gemini 7, koja je provela 14 dana u niskoj orbiti Zemlje.

Godine 1967, Borman je bio član odbora za Apollo 204, koji je istraživao požar u kojem su poginula tri astronauta na Apollu I, a Borman će kasnije predvoditi i tim koji se bavio novim inženjeringom svemirske letelice Apollo.

Borman je nastavio posao u avijaciji nakon karijere u NASA kao izvršni direktor Eastern Airlines-a.

Borman je, kao član misije Apollo 8 bio autor jedne od najpopularnijih fotografija svih vremena – fotografije Mjeseca i Zemlje u pozadini.

NASA
NASA

Dok su kružili oko Mjeseca, Borman je fotoaparatom zabilježio taj momenat, i time ušao u istoriju.

"Mi smo bili prvi ljudi koji su vidjeli Zemlju u svoj svojoj veličanstvenosti. To je bilo intenzivno emocionalno iskustvo za svakog od nas. Ništa nismo rekli jedan drugom, ali siguran sam da su naše misli bile identične – mislili smo na naše porodice tamo dolje. A možda smo podijelili i još jednu misao, misao koju sam imao ja: Ovo mora da je prizor koji Bog gleda svaki dan", rekao je povodom nastanka te fotografije Borman.

Apollo 8 se nikad nije spustio na Mjesec, ali je bio prva misija u kojoj su trojica astronauta kružili oko zemljinog satelita. Jedna je od najrizičnijih misija koju je NASA ikad provela jer je sistemi na Apollu 8 nisu bili do kraja testirani, i postojala je 50:50 odsto šansa da dođe do ishoda koji bi spriječio astronaute da se vrate kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije