Svemir

Pronađena "svemirska pećina", naučnici je zovu gigantska školjka

Pronađena "svemirska pećina", naučnici je zovu gigantska školjka
Foto: Pixabay | Pronađena "svemirska pećina", naučnici je zovu gigantska školjka
N.N.

Astronomi su pronašli ogromnu šupljinu u svemiru - a za sada nemaju objašnjenje o njenom porijeklu.

Ogromna šupljina je loptastog oblika, prostire se na skoro 500 svjetlosnih godina i nalazi se u svemiru među sazviježđima Persej i Bik.

Molekularni oblaci - regioni u kojima se formiraju zvijezde - koji su dobili ime po tim sazviježđima - okružuju šupljinu.

Ali uprkos toj intrigantnoj činjenici, naučnici nisu uspjeli da utvrde kako je tačno nastala šupljina.

"Stotine zvijezda se formiraju ili već postoje na površini ovog džinovskog mjehura, šupljine... Imamo dvije teorije - ili je jedna supernova u jezgru ovog mjehura istisnula gas napolje formirajući ono čemi smo dali ime superškoljka Persej-Bik, ili je fenomen nastao tokom miliona godina uz dejstvo niza supernova", kaže Šmuel Bijali, postdoktorski istraživač na Institutu za teoriju i računanje u Centru za astrofiziku sa sjedištem u Virdžiniji, SAD, koji je vodio studiju.

Naučnici spekulišu da molekularni oblaci Perseja i Bika zapravo nisu zasebne strukture u svemiru. Umjesto toga, čini se da su nastali iz istog udarnog talasa, nakon eksplozije supernove.

"To pokazuje da kada zvezda umre, supernova generiše lanac događaja koji na kraju mogu dovesti do rađanja novih zvijezda", rekao je dr Bijali.

Istraživači su otkrili prazninu, odnosno šupljinu ili kako je neki nazivaju "svemirsku pećinu", dok su analizirali 3D mape oblika i veličina obližnjih molekularnih oblaka. Informacije su dobijene i zahvaljujući svemirskoj opservatoriji koju je pokrenula Evropska svemirska agencija - Gaja.

Ta mapa je sama po sebi veliki proboj, to je prvi put da su molekularni oblaci ucrtani kao 3D. Ranije su naučnici bili ograničeni na ravne slike.

"Ove oblake smo mogli da posmatramo decenijama, ali nikada nismo znali njihov pravi oblik, dubinu ili debljinu. Takođe nismo bili sigurni koliko su oblaci udaljeni", rekla je istraživač Ketrin Cuker, koja je vodila studiju za njihovu izradu, a koja je detaljno objašnjena u posebnom članku objavljenom u Astrophisical Journal.

Članak šupljinu opisuje kao gigantsku sfernu školjku koja formira zvijezdu a koja je otkrivena 3D istraživanjima i modelima.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije